Hlavní obsah

V Lázních Luhačovice přibyla dětská léčebna Vila Vlastimila

Novinky, Denisa Ižová
Aktualizováno

Vilu Vlastimilu zakoupily Lázně Luhačovice na jaře letošního roku a první dětské pacienty přivítala 16. června 2016. Především v hlavní sezóně je poptávka po dětských léčebnách velká a alespoň část převisu po nich vila Vlastimila pomůže uspokojit.

Foto: archiv lázní luhačovice
Článek

Ve vile je dvanáct lůžek ve čtyřech dvoulůžkových pokojích, jednom čtyřlůžkovém apartmá a společenská místnost. Nechybí zahrada s altánkem. Malí pacienti budou čerpat služby v dětské léčebně Miramonti. Vila Vlastimila je umístěna v těsné blízkosti dětské léčebny Vítkov na okraji Pražské čtvrti v městské památkové zóně Luhačovic. Navrhl ji slovenský architekt Dušan Jurkovič v roce 1903. Informoval o tom generální ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha.

Realizace vily patří, podle informací čerpaných z publikace Příběhy domů a vil (Ladislava Horňáková, Blanka Petráková), do první fáze Jurkovičovy tvorby. Tehdy se výrazně projevoval vliv anglické moderny v kombinaci s podněty z oblas­ti lidové kultury. Jurkovič navrhl romantickou malou vilku se skromným interiérovým vybavením pro svého známého Františka Pospíšila (1849–1938). Ten byl vedoucí strojovny, elektrárny a prádelny v luhačovických lázních a ve službách lázní působil celých 57 let. Pospíšilovi žili ve vile až do roku 1964 a následně patřila Ostravsko-Karvinským dolům. Do soukromých rukou přešla v roku 2005.

Leoš Janáček je nejvíc spjat s historii Pospíšilovy vily. Ten zde bydlel několikrát během svých léčebných pobytů v Luhačovicích. Pracoval zde na významných dílech. Když byla vilka čerstvě postavena, tak se zde poprvé ubytoval v letech 1904 a 1905, pak v letech 1914, 1916 a 1917. Mistr Janáček strávil většinu ze svých pětadvaceti pobytů v Luhačovicích v zařízeních, které dnes patří akciové společnosti Lázně Luhačovice. Bydlel i v Jestřabí, Růžové vile (dnešní vila Alpská růže) a Janově domě (dnešní hotel Jurkovičův dům). 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám