Hlavní obsah

V Křížové chodbě brněnské Nové radnice končí výstava k srpnu 1968

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Výstava, která byla zahájena vernisáží 1. srpna skončí symbolicky 21. srpna v den 50. výročí vstupu vojsk okupantů na území Československa.

Foto: archiv Kratochvilovi

Titulní strana knihy

Článek

Výstavu připravili Jan a Sabina Kratochvilovi, kteří provozují Muzeum českého a slovenského exilu v Brně.

Návštěvníci se na velkých výstavních panelech mohli seznámit s tematicky členěnými dokumenty a fotografiemi událostí v Praze, Brně, Liberci, Ústí nad Labem, v Prostějově. Celý projekt dal i vznik doprovodné publikaci připomínající tragické léto přehledem základních informací, fotografiemi a dokumenty. Text reprezentativní velkoformátové knihy je nejen český, také v angličtině a němčině. Asi bylo zdůvodněným záměrem autorů, myslím však, že ruský text by byl na místě. I když si nedělám iluze, neznalosti z nedostatku informací či přetrvávajícímu přesvědčení o bratrské pomoci z ruské strany by mohl alespoň trochu napomoci.

Součástí celého projektu bylo i zdařilé večerní setkání s pamětníky v prostředí Hvězdárny a planetária Brno. Občany, kteří se dostavili v hojném počtu od pamětníků k nejmladší generaci, z přítomných řečníků upoutali nejvíce veteráni 7. výsadkového pluku zvláštního určení v Holešově. Událost, která se tu ráno 21. srpna 1968 a v následujících dnech odehrála, byla ojedinělá a donedávna šířeji neznámá.  

Velitel pluku pplk. Košan odmítl vstup příslušníků okupačních vojsk do kasáren a dosáhl odklonění hlavní tanků mířících na kasárna. V jednání s představitelem cizí vojenské moci vystupoval jako voják a vlastenec. Na pohrůžky silou reagoval se stejnou jistotou o vlastních prostředcích, schopných tanky zlikvidovat.

22. srpna došlo k vytvoření speciální jednotky v síle roty, s vyčleněním do určeného prostoru. Vojáci s osobními zbraněmi zde vykopali zemljanky a čekali na další rozkazy. Impuls vyšel zřejmě z jednání nejvyšších představitelů armády odpoledne 21. srpna.

Na místě se dokonce uvažovalo o možnosti osvobodit A. Dubčeka a další. Z kasáren byly přesunuty radiostanice: jedna do areálu ČSAD k vysílání zpráv z Gottwaldova, druhá pro spojení se zpravodajskou zprávou a s vyčleněnou pohotovostní jednotkou. Část mužstva byla vyslána v civilu k průzkumu situace ve městě.

Po návratu v Moskvě zadržovaných nejvyšších představitelů nabral celkový vývoj jiný a neblahý směr, velitelé holešovského pluku však v nejkritičtějších dnech jednali rozhodně, pružně a samostatně, mužstvo bylo stmelené, ukázněné, připravené na každou variantu. Pro velitele pluku pplk. Košana, náčelníka štábu pplk. Dufka a mjr. Sejka jako osob s nacionalistickými, antisovětskými a netřídními postoji zakrátko již v lidové armádě místo nebylo.

Zajímavá výstava končí, jsou tu však další, které by měly zaujmout zvláště ty, kteří tragický srpen mařící velké naděje většiny společnosti, nezažili. V Moravské zemské knihovně do 5. října pokračuje „Zvláštní vydání. 50 let od okupace Československa 21. srpna 1968 v moravském tisku“. Muzeum města Brna otevře 21. srpna výstavu s názvem „Rok 1968 v Brně očima cenzora“. Výstava potrvá do konce října a připomene reálné události a následné reakce konzervativního křídla komunistické strany a okupační propagandy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám