Hlavní obsah

V Kralicích nad Oslavou oslavili Den tiskařů

Novinky, Jiří Smutný

Předloni uplynulo 400 let od posledního vytištění Bible české v Kralicích nad Oslavou, později označované jako Bible kralická. Tehdy byla obnovena tradice setkávání v místě historické události k připomínání si tohoto jedinečného odkazu našich předků.

Foto: Jiří Smutný

Den tiskařů otevřeli Miroslav Vaškových, Martin Reissner a Emil Dračka

Článek

Letošní Den tiskařů oficiálně v sobotu v areálu Památníku Bible kralické zahájil starosta Kralic Emil Dračka, ředitel Muzea Jana Ámose Komenského v Uherském Brodě Miroslav Vaškových a generální ředitel Moravského zemského muzea v Brně Martin Reissner.

Po celý den až do 17 hodin bylo možné seznámit se s historií kralické tvrze, v níž byla ukryta původní tiskárna, s knihtiskem na ručním lisu, ruční výrobou papíru, odléváním literek, ručním šitím knihy nebo s grafickým zpracováním digitální fotografie na počítači, jak se to učí na současné Střední škole grafické v Brně.

V rámci Dne tiskařů byla otevřena nová výstava o životě, díle a odkazu Jana Ámose Komenského „Jak chtěl změnit svět“. Uskutečnily se i tři přednášky. První na téma nové výstavy, druhá o kralické tiskárně a Bibli české a poslední o Karlu starším ze Žerotína.

Součástí oslav byla ekumenická bohoslužba v kostele (v 16 hodin) a pěvecký koncert tamtéž (v 18 hodin). Zájemci mohli samozřejmě navštívit i stálou expozici v prvním i druhém podlaží památníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám