Hlavní obsah

V kostele v Silůvkách duněl rock

Novinky, Jiří Smutný

V Silůvkách na Brněnsku vystoupila na Velký pátek východočeská folkrocková skupina Oboroh s kolekcí pašijových písní Šel přes potok Cedron k hoře. Koncert byl nazván podle písně a cédéčka, které skupina nahrála v roce 2012 v Brně.

Foto: Jiří Smutný

Oboroh: Slávek Klecandr, Libor Ježek, Roman Dostál, Jaroslav Jetenský

Článek

Obec Silůvky má asi osm set obyvatel, Farní sbor Československé církve evangelické a farářku Martinu Kadlecovou. Ta se svými blízkými zorganizovala na 3. dubna Velkopáteční pašijové rozjímání s Oborohem.

Koncert připomněl posluchačům cestu, kterou prošel Kristus z Jeruzaléma přes potok Cedron do zahrady Getsemane a zpět a následně z Jeruzaléma na Golgotu. Jeho strastiplné putování připomíná Oboroh písněmi, z nichž některé pocházejí od středověkých anonymů, jiné od autorů současných, jako je Sváťa Karásek, Petr Eben nebo Zdeněk Čep - další jsou z vlastní autorské dílny.

Nechybějí ani staré písně v nové úpravě. Příkladem je zmíněná skladba Šel přes potok Cedron k hoře, kterou složil v šestnáctém století neznámý autor, původní text napsal v téže době teolog jednoty bratrské Lukáš Pražský a současnou podobu dal dílu Slávek Klecandr.

Evangelický kostel v Silůvkách pro velký zájem praskal ve švech, takže pořadatelé museli na poslední chvíli doplňovat židle, aby si všichni z více než stovky zájemců mohli sednout.

Skupina Oboroh, hrající v současné době ve složení Slávek Klecandr, Roman Dostál, Jaroslav Jetenský a Libor Ježek, opět přesvědčila o svých mimořádných kvalitách. A ač se při některých skladbách kostel málem otřásal, všichni byli nakonec spokojeni. Na závěr si ještě dlouhotrvajícím potleskem vynutili přídavek. A před rozloučením si společně s kapelou zazpívali obvyklý závěrečný hit Hospodine, Pane náš. Mnohým posluchačům se po koncertě přes pokročilou hodinu ani nechtělo domů.

Kdo by měl o koncert Oborohu zájem a do Silůvek to nestihl, má možnost navštívit ještě dnes obdobné představení v Brně. Uskuteční se v 18 hodin ve sboru Církve bratrské na Kounicově 15.

Reklama

Výběr článků

Načítám