Hlavní obsah

V Konstantinových Lázních o víkendu zahájili 212. sezónu

Novinky, Roman Hrůza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V květnových dnech tradičně startuje lázeňská sezóna po celé republice. V jednom z nejmenších lázeňských komplexů, v Konstantinových Lázních, zahájili lázeňskou a turistickou sezónu právě tento víkend, 23. května.

Foto: Roman Hrůza

ilustrační foto

Článek

Slavilo se skutečně velkolepě. Na oslavy dovezl návštěvníky zvláštní vlak RegioShark z Plzně, hosté si mohli prohlédnout zbrusu nový lázeňský hotel Löwenstein. V srdci lázeňského parku byl požehnán Prusíkův pramen a následoval bohatý hudební program.

Zájemci o lázeňské procedury si mohli vyzkoušet novinky v podobě bylinných koupelí podle receptu bavorského faráře a léčitele Sebastiana Kneippa. Ten položil před více než 150 lety základy vodoléčby a podle něho je pojmenována nejznámější terapie studenou a teplou vodou, tzv. kneippování či Kneippův chodník.

Bylinky jsou u návštěvníků lázní velmi oblíbené. "Hosté se rádi uvolní nejen při bylinných koupelích, ale i během voňavých masáží, které obsahují silice a oleje ze směsi léčivých rostlin," uvádí aktuální trendy v Léčebných lázních Konstantinovy Lázně manažerka Helena Zahrádková.

Její slova potvrzuje také fytoterapeutka, aromaterapeutka a lektorka jógy Pavla Apostolaki: "Už Sebastian Kneipp před více než stoletím a půl prohlásil, že vše, co potřebujeme k tomu, abychom byli zdraví, nám darovala v dostatečné míře příroda.“

Jaké bylinky se nejčastěji používají? 

„Každá léčivá rostlina je droga. Záleží na tom, v jaké míře a v jaké kombinaci ji použijete a samozřejmě na aktuálním zdravotním stavu každého z nás,“ upozorňuje Apostolaki. Například na odvodnění organismu nebo otoky příznivě působí směs kopřivy, jalovce a petržele. Zatímco listy kopřivy podporují látkovou výměnu a mají vysoký obsah minerálních látek, plody jalovce a prášek z nati petržele mají močopudný a pročišťující účinek. Při náročných dnech a proti stresu se může použít třezalka, kozlík lékařský je známý pro svůj zklidňující účinek a podporu spánku. O tyto bylinky se zajímal páter Kneipp nejvíce a založil na nich svoji praxi, která funguje do dnešních dnů.

„Pro relaxaci a odpočinek v bylinné koupeli se nejčastěji používají aromatické rostliny, jejichž silice se dobře vstřebávají a přidávají se do koupelových solí nebo olejů. Na uvolnění zad se používá harpagofyt, při nachlazení eukalyptus. Přírodní extrakt z arniky horské a éterický olej z rozmarýnu zase pomáhá na uvolnění svalů a kloubů. Na regeneraci těla i ducha působí příznivě olej z červeného máku a olej z konopí. Oblíbené jsou i další bylinky, jako například meduňka či levandule,“ uzavírá znalkyně bylin Pavla Apostolaki. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám