Hlavní obsah

V Komenského sadech v Ostravě závodili lidé i psi

Novinky, Josef Zajíc

Skvělou akci zorganizovali pořadatelé závodu v ostravských Komenského sadech, kde připravili v sobotu 3. května první kolo ze série čtyř závodů Dog Biatlon Cup 2017.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.6.2017 Dog Biatlon Cup Ostrava 2017

Článek

Pes je přítel člověka. Při dobré výchově si člověka zamiluje, věří mu a je mu věrný do smrti. A tak to je.

Právě takoví lidé se svými miláčky sešli a společnými silami dokázali, že když je třeba, tak jedno tělo jsou. Pořadatelé jim k jejich přátelskému setkání s jinými pejsky, kterých tam bylo více než jejich dvounohých miláčků, připravili ještě společný běh na téměř dva kilometry a páníčkům a paničkám to mírně zkomplikovali ještě střelbou s laserové pušky na pět terčů, které byly ve vzdálenosti deseti metrů. Čtyřnozí kamarádi v tu dobu vesele mávali ocásky nebo klopili zraky, když to se střelbou jejich velitelů či velitelek bylo mírně horší.

V přestávkách, mezi jednotlivými běhy, byl připraven zajímavý doprovodný program. Divákům byla předvedena ukázka sportovní disciplíny - agility. Policie České republiky předvedla činnost ze služební kynologie. V přestávce mezi během mužů a žen byla ukázka lovecké kynologie.

„Lovecký výcvik je hodně o aportech, co se týče u ohařů a slídičů. V první části jsme viděli ukázky aportů. Pejsek se totiž musí naučit vysledovat a nosit drobnou zvěř a tu pak vůdci - myslivci  předat. Pejsek se to učí nejdříve na viděnou, tak že vidí, kde je atrapa uložena, a pak se jim to ztíží tak, že atrapu nevidí, musí ji vyčenichat, najít a opět donést vůdci,” vysvětlila Iveta Dočkalová, chovatelka českých fousků. 

Jedna z důležitých činností, které by měli chovatelé vědět, je, jak jim ošetřit eventuální zranění. K tomuto tématu byl další doprovodný program: Jak provádět pejskovi resuscitaci. Praktické činnosti předvedli Jakub Novák a Luboš Hejný.

Po závodě mužů, kterých bylo 18, běžely ve dvou rozbězích ženy. Celkem jich vyběhlo 43. I ženy běžely tři asi 600metrov= okruhy. Po prvním a druhém okruhu byla střelba ve stoje. Závodnice střílely celkem na 5 terčů ze vzdálenosti 10 metrů. Za každý nezasažený terč laserovou puškou jim byla připsána penalizace 20 sekund k běžeckému času.

Po doběhu si pejskové okamžitě skočili do vodní lázně a po nich tam v několika případech skočily i běžkyně. Sečetly se penalizace a bylo slavnostní vyhášení konečných výsledků.

Kategorie mužů a jejich psů:

1. místo Marcel Turek 9:07,8 - penalizace 0, 2. místo Jalub Rinn 9:35,7 - 1:40, 3. místo Adam Bělunek 10:29,4 - 1:40. 

Kategorie žen a jejich psů:

1. místo Veronika Lesiuková 10: 47 - 1:00 penalizace, 2. místo Šárka Stanovská   10:56 - 1:20, 3. místo Kristýna Blahová 11:15 - 0:40.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám