Hlavní obsah

V Kolinci se při traktoriádě bojovalo o sekundy

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již osmý ročník populární traktoriády se uskutečnil v Kolinci u Sušice. Závodníci předvedli skvělé a mnohdy i hodně napínavé výkony.

Foto: Jan Kaše

Bahno bylo opravdu hluboké-tento úsek byl určen pouze pro kategorii starých traktorů

Článek

V sobotu 27. dubna se do Kolince sjeli fandové traktorů na osmý ročník velice populární traktoriády. Pořadatelé se opět nedali zahanbit a připravili pro diváky i samotné soutěžící zajímavou a především hodně náročnou trať.

Hned po startu museli závodníci nejprve provést manévr v podobě zacouvání a otočení svého stroje. Následovaly velké, uměle vytvořené muldy. Poté bylo nutné přejet přes pět za sebou položených pražců. Trať se samozřejmě různě kroutila a řidiči museli udržet traktory na vytyčené trase, jinak hrozila penalizace, která je pak mohla odsunout na horší pozice.

Nutno podotknout, že kategorie tzv. starých traktorů musela zdolat náročnější nástrahy, a to konkrétně sjezd z prudkého břehu do bahna a vody a odtud se opět vyšplhat nahoru a pokračovat dále k vodnímu příkopu. Právě tato pasáž dala hodně zabrat řidičům i samotným traktorům. Dva musely být dokonce vytaženy speciálním pásovým vozidlem Bolgar T54.

Někteří soutěžící předváděli neuvěřitelné jezdecké kousky, mezi nimiž nechyběl průjezd zatáčky smykem, nadzvednutí předního kola či celé nápravy. Jiní v zájmu dosažení co nejlepšího času do cíle doslova doskočili, což jeden traktor odnesl zutím přední pneumatiky, jiný zabořením do muldy apod.  

V kategorii traktorů domácí výroby byl nejrychlejší Václav Horejš s časem 1 minuta 24 sekund. Druhou příčku obsadil Jaroslav Balatý, který trať zdolal za 1 minutu a 31 sekund. Třetí místo získal Pavel Šandera s časem 1 minuta 38 sekund.

V druhé kategorii, tzv. staré traktory se o medailové pozice sváděl velký boj a časové rozdíly byly minimální. Vítězem se nakonec stal Jan Petráš ml. s časem 2 minuty a 14 sekund. Druhou příčku obsadil Václav Pavlík s časem 2 minuty a 31 sekund, který tak velmi těsně porazil Václava Fialu s časem 2 minuty 32 sekund. 

Diváci, kteří lemovali celou trať, se rozhodně nenudili a výkony soutěžících mnohokráte ocenili potleskem. Velkou pochvalu zaslouží i samotní pořadatelé, kteří dokázali uspořádat pěknou a hlavně zajímavou soutěž se vším, co k takovým akcím patří.

Reklama

Výběr článků

Načítám