Hlavní obsah

V klatovské knihovně se můžete kochat výstavou Křídla motýlí

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Na ty, již navštíví Městskou knihovnu v Klatovech v těchto dnech, čeká nevšední zážitek. Až do 30. června je tam k vidění výstava s názvem Křídla motýlí. Výstavu připravily členky kroužku paličkování při Městském kulturním středisku v Klatovech.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Zprava Olga Kováříková a Věra Zetochová - klatovské krajkářky

Článek

Všude samí motýli. Tak to vypadá, když vstoupíte do čítárny klatovské knihovny. „Výstavu paličkovaných obrázků jsme tentokrát věnovaly tématu motýlů. Jsou krásní, barevní, jemní, inspirativní jako sama paličkovaná krajka a také patří k jaru a létu. Proto padla volba při výběru tématu výstavy právě na ně,“ říká krajkářka a lektorka kroužku paličkování Olga Kováříková a dodává: „Asi před třemi lety jsme v čítárně klatovské knihovny už jednu výstavu měly. Byly to paličkované dámy a vozidla z počátku 20. století a jmenovala se Konec starých časů. Věděly jsme, že každý měsíc v těchto krásných prostorách klatovská knihovna výstavy pořádá a vzájemně jsme se domluvili na další spolupráci, tzn. na instalaci současné výstavy Křídla motýlí... Na výstavě se podílely v podstatě všechny naše členky. Je nás dohromady sedm, scházíme se už pátým rokem v Městském kulturním středisku v Klatovech, které kroužek paličkování organizuje.“

Olga Kováříková kroužek paličkování vede s přestávkami už hodně let. „Já sama jsem začala paličkovat v devíti letech. Přivedla mne k tomu známá klatovská paličkářka paní Jitka Čechová, byla mojí třídní učitelkou na Základní škole v Janovicích nad Úhlavou. Začala jsem k ní tehdy chodit do kroužku paličkování. Pak jsem studovala střední umělecko-řemeslnou školu v Praze, kde jsme se učili kromě malby, kreslení nebo restaurování textilu také ruční lidové techniky – šitou krajku, paličkování, tkaní a vyšívání. Z paličkování jsem dokonce maturovala, a potom jsem se věnovala vedení kurzů paličkování i dalších výtvarných technik v Klatovech a Nýrsku. Po rodičovské dovolené jsem se chtěla opět ke kurzům vrátit. Shodou okolností jsem se v roce 2013 setkala s paní Čechovou, která vedla tento kurz paličkování při MěKS v Klatovech, ale ze zdravotních důvodů ho musela opustit. A tak jsem se nabídla, že bych ho převzala,“ přiznává sympatická lektorka.

Jaký je v současné době o kroužek paličkování zájem? „Máme už delší dobu stabilní počet, takže nové paličkářky moc nepřibývají. Některé začaly, ale nevydržely paličkovat delší dobu,“ říká žena, pro kterou je paličkování odpočinkem, vzpomínkou na dětství, nebo jak sama říká takovým milým zastavením v čase. „Když si sednu k paličkování, je to stoprocentní relax. Nemyslíte vůbec na starosti doma, v práci, co je třeba zařídit, věnujete se jenom herduli a paličkám… Vrátíte se o sto let zpátky a sedíte někde bez počítačů, televizí, rádií. To je na tom to nejhezčí, a přitom ještě něco konkrétního vytváříte, co udělá radost vám i někomu dalšímu, pokud upaličkovanou krajku darujete,“ popisuje krajkářka.

A co členky kroužku připravují do budoucna? „Přemýšlíme o dalších tematických kolekcích paličkovaných obrázků. Taky si zkoušíme nové vzory a vazby. Rády vzpomínáme na akce, jako byly Dny evropského dědictví, které pořádalo město Klatovy na náměstí. Tam jsme paličkovaly přímo u stánku a kolemjdoucí si mohli sami vyzkoušet jednoduché vazby. Zájem veřejnosti byl překvapivě veliký,“ dodává Olga Kováříková.

Reklama

Výběr článků

Načítám