Hlavní obsah

V klatovské galerii Atrium otevřeli unikátní výstavu s názvem TGM a Armáda

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V podvečer 13. září se v galerii Atrium KD uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy „TGM a Armáda" – výstava k 100. výročí založení republiky. Výstava je připravena ve spolupráci s městem Klatovy, Československou obcí legionářskou, VHÚ Praha, AČR, Klubem 3. armády Klatovy a Vlastivědným muzeem.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Zprava Ing.Vladislav Vilímec, místostarosta Klatov Ing.Martin Kříž, Miloš Ryneš, ředitelka MěKS Ing.Věra Schmidová a manželka generála Josefa Bečváře

Článek

Slavnostního zahájení výstavy se zúčastnil starosta Klatov Rudolf Salvetr společně s místostarostou Martinem Křížem, náměstek hejtmana Plzeňského kraje Vladislav Vilímec a další významní hosté. Tím nejvýznamnějším, čestným hostem, byl však bývalý náčeĺník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář s manželkou.

„Vítám vás na výstavě, která nese název Tomáš Garrigue Masaryk a armáda. Vybírali jsme záměrně titul této výstavy z toho důvodu, že Masaryk - osobnost, první prezident naší republiky, a Armáda z toho důvodu, že armáda ke Klatovům jednoduše patří. Jsem moc ráda, že tady mohu přivítat zástupce Plzeňského kraje Ing. Vilímce. Chtěla bych poděkovat Plzeňskému kraji za podporu této akce jak v podobě naší výstavy, tak i koncertu, kdy 28. října v KD Družba vystoupí Dagmar Pecková. Zároveň neméně velký dík patří městu Klatovy zastoupeného Rudolfem Salvetrem a Martinem Křížem, kteří nás v naší myšlence udělat právě tuto výstavu hodně podporovali," řekla na úvod ředitelka MěKS Věra Schmidová.

"Můj respekt a obrovský dík patří panu generálu Bečvářovi, protože díky němu jsme získali z Československé obce legionářské část naší výstavy. Můj velký respekt má také Klub 3. armády v Klatovech pod vedením Miloše Ryneše, který dokázal doplnit z jedné třetiny výstavu a famózní jsou artefakty typu křesílka, na kterém sedával Masaryk, takže té historie se opravdu můžete dotknout. Další část výstavy doplnil Jan Jirák - velký dík za podporu, ochotu a vstřícnost Vlastivědného muzea Dr. Hostaše. Velký dík patří i veliteli 142. praporu oprav v Klatovech plukovníkovi Pavlu Vyorálkovi," dodala Věra Schmidová a předala slovo starostovi města.

„Dnes zde otevíráme výstavu TGM a Armáda. Já se nebudu pouštět do dlouhých historických exkurzů, snad jen dvě věci. Je to necelý měsíc, kdy jsme si připomínali 21. srpen a já avizoval, že nás čeká celá řada akcí, připomenutí si vzniku samostatné československé státnosti. Nebude to jedna mega akce, ale celá řada akcí, a toto je jedna z nich. Nu a TGM a Armáda - mne napadají dvě věci, které mohou spojovat naše město i s dnešní výstavou. Dobře víte, že Klatovy mají v současnosti tři partnerská města. Jedno z nich je město Polevskoj na Urale a kdykoli tam přijedete, tak se tam vzpomíná na československé legionáře. To byla přeci jedna z opor při vzniku státu, jedna z opor při vyjednávání našeho prvního prezidenta. A druhá je nasnadě. Klatovy jsou posledním městem v Plzeňském kraji, které má svoji posádku. My jsme tomu rádi, protože se tady prodlužuje tradice dnes skutečně armády, která je profesionální, která dokáže vystoupit a zastoupit náš stát i na poli mezinárodním. A tady velké díky i vám, pane generále Bečváři, že jste do Klatov vždycky zavítal, když bylo potřeba a že i tu místní posádku podporoval.

Dámy a pánové, přeji vám, aby se vám výstava líbila a děkuji všem, kteří ji připravili," řekl starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Výstava, která bude mít bohatý doprovodný program, bude otevřena do 26. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám