Hlavní obsah

V klatovské galerii Atrium můžete navštívit výstavu s názvem Letem světem

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Galerii Atrium kulturního domu v Klatovech v podvečer 2. dubna zaplnily desítky dětí, rodičů, prarodičů a dalších milovníků umění. Konala se tam slavnostní vernisáž výstavy s názvem Letem světem, která prezentuje práce dětí z výtvarně-keramických kroužků Domu dětí a mládeže v Klatovech.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

V klatovské galerii Atrium můžete navštívit výstavu s názvem Letem světem

Článek

O skvostný hudební doprovod na úvod slavnostní vernisáže se postarala učitelka hudebního oboru Kateřina Bělochová se svým flétnovým souborem Marmeláda.

„Vítám vás na výstavě žáků výtvarných oborů z klatovského Domu dětí a mládeže pod názvem Letem světem. Mám opět velkou radost, že DDM se rozhodl uspořádat tuto výstavu právě u nás, protože jak jsem si ji procházela, byla jsem překvapena tím, co si děti představují pod názvem "letem světem" a jistě budete překvapeni i vy. Jejich práce jsou nádherné", řekla na úvod ředitelka Městského kulturního střediska Věra Schmidová.

Učitelky s dětmi si užily pět měsíců dovolené

„Dalo by se říct, že my už jsme v těchto krásných prostorách galerie Atrium každým rokem stálí vystavovatelé. Jsem ráda, že jste se v tak hojném počtu přišli podívat na výtvarné i keramické práce našich dětí, protože výstavy jsou rok od roku hezčí, děti jsou víc a víc šikovnější. Spolu s kolegyní Janinou Soukupovou jsme měly krásnou dovolenou. Já jsem nikdy nebyla na dovolené pět měsíců. Teď jsem byla; vždy jsem si odskočila na sobotu a neděli domů a od pondělí do pátku jsme putovaly po světě - letem světem. Ano, lítaly jsme, jezdily, možná i plavaly, a včera jsme se vrátily do Čech a usoudily, že tady je nám dobře. V žádné zemi jsme se pořádně nezastavily, ale na výstavě na vás dýchne Afrika, Asie, Austrálie, Evropa, i naše krásné Čechy," popsala Jarmila Javorská, učitelka keramiky a výtvarné výchovy v DDM Klatovy.

Výstava prezentuje na stovky děl. Jde o spektrum malby, kresby, grafiky, suché jehly, linorytu i keramiky. Do DDM v Klatovech chodí cca 360 dětí od pěti do osmnácti let, které jsou rozděleny do 23 tříd výtvarně-keramických.

„Máme děti šikovné, tvořivé. Někdy už je problém vymyslet něco, aby je to posunulo dál, protože když už k nám chodí desátý nebo třináctý rok, dobře si spočítáte, že chodí od mateřské školy, možná celou základní školu, možná ještě kousek střední školy, ale pracují u nás i vysokoškoláci. Z výstavy, kterou dnes otevíráme, vám přeji krásný zážitek. Jasně, nejsou to díla akademických malířů a keramiků, jsou to díla šikovných dětí. Jsme rádi, že každý rok můžeme prezentovat několik výstav a že to má pořád náboj, jiskru, barvu. Je to všechno o nápadu a šikovnosti dětí," řekla učitelka.

Na závěr zazněla slova díků

„Chtěla bych poděkovat všem z Městského kulturního střediska, kteří nám vycházejí vstříc. Zvláště paní ředitelce Ing. Schmidové, Josefu Tikvartovi z oddělení propagace, i za to, že tady můžeme mít výstavu. Protože je to vlastně jedno z nejhezčích výstavních míst, které v Klatovech máme. Chtěla bych také poděkovat kolegyni Janě Soukupové, která to všechno se mnou v DDM tvoří, učí, vymýšlí. Občas se vztekáme, občas máme chvilku beznaděje, ale zároveň, když to tady dnes, při slavnostní vernisáži vidím, prožíváme štěstí a radost, že tato krásná výstava vznikla", dodala Jarmila Javorská.

Výstavu Letem světem můžete navštívit do 18. dubna v pracovní dny od 9.00 do 16.00 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Reklama

Výběr článků

Načítám