Hlavní obsah

V Klatovech vědí, jak o Vánocích chutná čerstvý mošt

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již sedmým rokem proběhlo v Klatovech Vánoční moštování, které se koná vždy o některou z adventních sobot v moštárně Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Klatovy - střed.

Foto: Ivo Šašek

Ač počasí letošnímu Vánočnímu moštování v Klatovech nepřálo, tak zájem ze strany veřejnosti byl veliký.

Článek

Akce je zapsána v povědomí pošumavské veřejnosti nejen jako příležitost nechat si zpracovat na čerstvý mošt zbylá jablka z podzimní sklizně, ale i jako příležitost k popovídání si při kelímku svařeného vína nebo teplého jablečného moštu.

Tento fakt oceňuje i předseda okresní zahrádkářské organizace Josef Novotný, který říká: „Jsem velmi rád, že v čase všeobecného předvánočního shonu se podařilo naší organizaci zavést v Klatovech tradici, která nejen obohacuje vánoční stůl lahodným nápojem, ale i umožňuje se na chvíli zastavit a prohodit pár slov, na která není mnohdy během roku čas.”

Tato slova platila zejména v letošním roce, kdy vysoká úroda jablek v Pošumaví přivedla na vánoční moštování nejen zájemce o zpracování vlastní úrody, ale i ty, kteří jabloně nevlastní a přišli si zakoupit jablka nebo čerstvý mošt z nich vylisovaný. 

Partnerem Vánočního moštování je po všechny ročníky Místní akční skupina Pošumaví z. s., která doplňuje nabídku miniochutnávkami vítězných potravin soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje a informacemi o této akci. Vzhledem k tomu, že v regionu je místní akční skupina partnerem hlavního koordinátora Úhlavy o. p. s., tak zde zájemci obdrží kvalifikované informace, kde doplnit vánoční hodování o kvalitní místní potraviny.

K ochutnávání je toho ale daleko víc. Kromě již zmiňovaných nápojů mohou přítomní ochutnat i doma připravené vánoční pečivo. Hlavní organizátorka Vánočního moštování Olga Kalčíková, která je aktivní ve všech uvedených partnerských organizacích, k tomu dodává: „Podařilo se nám dát s panem předsedou Antonínem Papežem dohromady skvělý tým spolupracovníků a je potěšující, že i díky těmto akcím se o zahrádkaření zajímají i mladí lidé. Naši členové i nečlenové nosí na akci vzorky cukroví, které doplňuje naši nabídku pro zájemce o moštování, kteří musí na zpracování donesených jablek  stát nějakou dobu frontu.”

Aby doba čekání na vylisování moštu opravdu rychle ubíhala, tak rovněž již tradičně zazněly písničky v podání heligonkáře pana Vondráčka. 

Reklama

Výběr článků

Načítám