Hlavní obsah

V Klatovech si užili sklářský happening

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 26. května se v zahradě Pavilonu skla v Klatovech představili účastníci výstavy Příběhy českých sklářských ateliérů v akci. Byla to jedinečná příležitost k setkání se třemi současnými výrobci a jejich produkcí.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Sobota se sklářskými ateliéry

Článek

U Pavilonu skla se na jeden den rozhořel i oheň ve sklářské peci, u které představovali své sklářské umění i ostatní skláři společně s publikem. Jednotlivé ateliéry zde také představily svou širší produkci ve stáncích, ve kterých si mohli návštěvníci pavilonu zakoupit hezké sklo.

„Dnes máme sklářský happening. Je to akce, kdy tu máme mobilní sklářskou pec a předvádí se nejrůznější věci i na přání lidí. Jeden chlapeček chtěl kobru, tak má kobru, někdo chtěl skleněný nůž, ale hlavně děláme skleněné klatovské karafiáty. Na jejich správné provedení tady dohlížel také šéf klatovských karafiátníků Peter Pošefka. Mobilní sklářská pec přijela z Radvance od Nového Boru. A její skelmistr Zdeněk Kunc o sobě říká, že je stěhovaný sklář - má mobilní pec, jezdí po nejrůznějších akcích a strašně ho to baví! Dá se říct, že on je takový nový typ putovního skláře. Z šesti ateliérů, které se prezentují na výstavě, tady máme zastoupené tři – skláře Jana Gábora ze Sušice, již zmíněného Zdeňka Kunce a Petra Červeného z Častolovic u České Lípy. Hlavně je důležitá jedna věc, že lidé v Klatovech a okolí si mohou koupit pravé české sklo, což dnes už je docela unikum, a mají ho přímo od výrobců, takže je jisté, že je pravé,“ řekla kurátorka Pavilonu skla PhDr. Jitka Lněničková.

O sobotní akci byl velký zájem. „Akce byla od deseti hodin, ale už o půl desáté začali chodit lidé, takže viděli, jak se vše připravuje. Od rána tu byly přibližně čtyři stovky lidí. Návštěvníci jsou moc rádi, že si mohou koupit vázičky, těžítka, ozdoby, nejrůznější věci. Paní Havelková z Florianovy huti tu předvádí Tiffany techniku, což je další atrakce... Jsem vždy strašně ráda, když do PASKu přijdou lidé a když se jim naše akce líbí. Je skvělé, když berou Pavilon skla za svůj, protože já od začátku, co je v Klatovech, chci, aby žil s městem, protože ta instituce má žít s komunitou, a má s ní spolupracovat. Z dnešní akce jsou všichni nadšeni, návštěvníci i skláři. A to si člověk říká, že ty týdny příprav stály za to,“ dodala s úsměvem Jitka Lněničková.

Odpoledne se pak všichni skláři dohromady věnovali zhotovení skleněné sošky Panny Marie Klatovské podle starého obrazu a dalších podkladů. A za zhruba dvě hodiny se sošku podařilo dokončit. Ale to ještě nebylo jisté, jak vše dopadne, protože u skla je důležité i vychlazení. A tak skleněná Panna Maria odjela v chladící peci do severních Čech. Dnes už ale víme, že se ji podařilo vychladit a nyní čeká v ateliéru Zdeňka Kunce na zpáteční cestu do Klatov, kde bude vystavená v Pavilonu skla.

Reklama

Výběr článků

Načítám