Hlavní obsah

V Klatovech se představuje budoucnost českého sklářství

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava, která je v současné době k vidění v klatovském Pavilonu skla, je další z volného cyklu letních výstav, které jsou věnovány evropským středním i vysokým sklářským školám. Tentokrát se představují studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské ze Železného Brodu.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Kurátorka výstavy PhDr. Jitka Lněničková a pedagog produktového designu Sklářské školy v Železném Brodě MgA. Tomáš Rýdl

Článek

V Pavilonu skla proběhla slavnostní vernisáž, která otevřela další z letních výstav.

„Výstava nese název Sklářská škola Železný Brod, což je lapidární, ale vyjadřuje to vše. A já jsem šťastná, že tato škola přistoupila k výstavě velmi zodpovědně. V říjnu loňského roku jsem byla přizvána do výběrové komise, což jsem si strašně považovala. Studenti totiž navrhovali věci přímo pro výstavu v PASKu a pro jeho zahradu. Výtvarný vedoucí školy MgA. Martin Hlubuček navštívil před lety náš pavilon s několika studenty a vyměnili jsme si kontakty. Potom sklářská škola vyhlásila soutěž, kde se přihlásilo asi čtyřicet návrhů. Všechny návrhy byly skvělé a dělané tematicky i ke Klatovům, k PASKu, ke sklu Lötz, což na tom bylo krásné. Pak se vybralo asi patnáct návrhů, které šly do další realizace. Všechny ale nestihli dokončit, protože se jim rozbila sklářská pec. Nicméně realizovala se spousta věcí, které jsou teď vystaveny v naší zahradě, některé v Pavilonu skla, plus se k tomu přidaly nejlepší práce z posledních deseti patnácti let. Většina prací je však z roku 2018,“ představila výstavu kurátorka PhDr. Jitka Lněničková.

Studenti sklářské školy se snažili do svých děl vdechnout tematiku Klatov. „Třeba klatovský karafiát, což ukazuje dílo Pomíjivost, nebo dílo Antibiotika vázané na Barokní lékárnu, nebo houby, vazba na Šumavu – kde jinde uvidíte modré lysohlávky vysoké přes metr nebo skleněné dřevo. Studenti také využívali irisování, vytváření kovově působící povrchové vrstvy skla, což se váže k naší sbírce secesního skla. Všichni studenti jsou velmi šikovní. Já vždycky říkám, že tyhle naše letní výstavy vlastně ukazují budoucnost českého sklářství. Protože to jsou ti lidé, kteří za deset patnáct let budou vytvářet podobu českého skla. Takže Pavilon skla vlastně představuje v budoucnu možná některé velice slavné lidi, což se mi hrozně líbí,“ přiznala kurátorka.

„Víte já tyhle letní výstavy dělám s velkou radostí, protože si myslím, že studenti mají dostat prostor. A lidem, kteří do PASKu zavítají, se to líbí, protože ty věci jsou strašně nápadité a je v nich obrovská tvůrčí síla. V té řadě letních výstav vlastně jdeme od sklářské školy z Kamenického Šenova. V loňském roce jsme měli Vysokou školu výtvarných umění z Bratislavy, letos máme Železný Brod, příští rok budeme mít VŠUP nebo Vysokou školu uměleckoprůmyslovou z Prahy. Na vernisáži jsem se dohodla s Hansem Wudy, ředitelem sklářské školy ze Zwieselu, že přespříští rok zde budeme mít Zwiesel. Na tom vidíte, že takové projekty jsou během na delší trať. A ukazuje to taky, že z PASKu se stává prestižní adresa pro výstavy. Máme nádherné prostory, každému se líbí pavilon i jeho zahrada. A je nesmírně fajn, že se nám v Klatovech povedlo Pavilon skla uvést do širšího povědomí nejen odborné, ale i laické veřejnosti vlastně z celého světa. A úplně nejlepší je, že se k nám návštěvníci vracejí a máme už i své fanoušky,“ dodala s úsměvem Jitka Lněničková.

Výstava bude k vidění do 24. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám