Hlavní obsah

V Klatovech proběhly Dny evropského dědictví. Jedním z hlavních taháků byl koncert Bohuše Matuše

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Atmosféru nabitou zážitky nabídly v uplynulých dnech svým obyvatelům a návštěvníkům Klatovy, třiadvacetitisícové město pod Černou věží. V pátek zahájené dvoudenní oslavy vyvrcholily v sobotu večer koncertem zpěváka Bohuše Matuše. Mimořádně pestrý program Dnů evropského dědictví nabídl každému něco.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Ve dnech 14. - 15. září v Klatovech proběhly Dny evropského dědictví.

Článek

Letošním slavnostem přálo počasí, a tak si pestrý kulturní program našel stovky příznivců napříč generacemi. Město jim toho nabídlo v jednom balení hodně - konferenci, řadu kulturních a zábavných akcí, koncerty, špičkovou dechovku, výstavy, soutěže. Nejvíce živo bylo na klatovském náměstí Míru.

Město Klatovy připravilo v rámci Dnů evropského dědictví (Europeans Heritagy Days, EHD) na 14.-15. září na více místech v Klatovech bohatý kulturní program.

V pátek v 17.30 hodin odstartovaly EHD v sále městské knihovny konferencí „100. výročí vzniku Československa". O úvod do problematiky se postaral uznávaný historik Jiří Rak, který hovořil na téma Český rok 1918. Na něj navázal se svým příspěvkem klatovský rodák, historik Petr Koura, který promluvil na téma Vztah českých Němců k nově vzniklé republice. Od 18 hodin na náměstí začal koncert skupiny FLERET a Zuzany Šulákové, který sklidil velký úspěch.

V sobotu 15. září od 9 hodin konference v sále městské knihovny pokračovala, následovalo dalších pět přednášek. Během sobotního dopoledne si příznivci dechové hudby mohli na náměstí vychutnat koncert kapely Chodovarka, poté vystoupil soubor Šumavánek. Zazněl i koncert Big Band Klatovy. Žáci ZUŠ předvedli divadelní vystoupení Bylo nás pět, vystoupila taneční skupina Marty Dance s módní přehlídkou Blážy Votápkové. Proběhla i prezentace Projektu obnovy kaple Umučení Páně v Klatovech.

V galerii Atrium kulturního domu byla k vidění výstava TGM a Armáda, která byla připravena Městským kulturním střediskem ve spolupráci s Československou obcí legionářskou, VHÚ Praha, AČR, Klubem 3. armády Klatovy a Vlastivědným muzeem Dr. Hostaše. Zájemci si mohli prohlédnout před kulturním domem i historický tank s osádkou a dobový tábor prvorepublikové armády. Za zvýhodněné vstupné lidé mohli vystoupat na Černou věž, navštívit Katakomby, Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše i Barokní lékárnu. Na náměstí byl k vidění řemeslný trh. I soutěž „O nejlepší švestkové dobroty" našla své vítěze.

Zlatým hřebem Dnů evropského dědictví byl koncert zpěváka Bohuše Matuše. Zcela zaplněnému náměstí a natěšenému publiku zazpíval se svým orchestrem ty nejkrásnější písně od fenomenálního skladatele Karla Svobody. 

Program letošních Dnů evropského dědictví byl opravdu bohatý. Každý si v něm našel to své. Spokojeni byli jak organizátoři, tak návštěvníci. „Myslím, že se letošní Dny evropského dědictví opravdu vydařily, a že si Klatovy takovéto akce zaslouží. Přišli jsme se podívat s celou rodinou a opravdu se tu skvěle bavíme," pochvalovala si paní Daniela z Klatov.

Dny evropského dědictví Europeans Heritagy Days (EHD) se v Evropě konají pod záštitou Rady Evropy. Jsou významným celoevropským kulturně poznávacím a společenským podnětem k zamyšlení nad naším vztahem ke kulturnímu dědictví. V letošním roce se v České republice uskutečnil již 28. ročník EHD. V tyto dny se v měsíci září každoročně otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších kulturních památek, budov, objektů a prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám