Hlavní obsah

V Klatovech představí unikátní Pannu Marii Klatovskou ze skla

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tradiční klatovské pouti (ve dnech 7. a 8. července) bude v Pavilonu skla v Klatovech vystavena soška skleněné Panny Marie Klatovské, která byla vyrobená koncem května přímo v zahradě PASKu. K vidění budou i skleněné karafiáty.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Kurátorka PASKu PhDr. Jitka Lněničková se soškou Panny Marie Klatovské ze skla

Článek

V sobotu 26. května 2018 vyrobili skláři, kteří se zúčastnili akce Sobota se sklářskými ateliéry, skleněnou sošku Panny Marie Klatovské. Je vysoká zhruba 30 cm a váží asi 3 kg.

Jako předlohu pro trojrozměrnou podobu použili skláři starý obraz s jejím zpodobněním. V tekutém materiálu, který má v době zpracování kolem 900 °C, se nepodaří dokonale všechny detaily, ale základní atributy jsou zachovány. Celý postup výroby Panny Marie Klatovské ze skla podrobně popsala kurátorka PASKu PhDr. Jitka Lněničková.

„Skláři nejprve vyfoukli základní kuželovité jádro těla, na které nabalili drapérii šatu. Pak přendali sošku na přílepník, takže jí mohli zhotovit hlavu s křišťálovou korunou a rudými kapkami na čele a pokrýt přední část sošky bílým hermelínem. Poté byla doplněna soška Ježíška, kterou skláři vyrobili samostatně. Následně sošku postupně "oblékali" do modrého pláště. Zejména zhotovení pláště bylo náročné, protože se skládal z několika částí, které byly postupně kladeny na sošku v plátech o průměru asi 10 cm. Na závěr byl plášť pokrytý lesklým irisem," řekla PhDr. Jitka Lněničková.

Celá práce na sošce trvala něco kolem dvou hodin a skláři museli po celou dobu udržovat sklo v pracovní teplotě. Figurka se tak vracela opakovaně do ohně sklářské pece, nebo byla ohřívána v detailech pomocí bomby.

„Byla to náročná práce, na které se podílelo různou měrou celkem pět sklářů – Zdeněk Kunc a jeho kolektiv, Petr Červený z Florianovy huti z Častolovic u České Lípy a Jan Gábor ze Sušice (ten dodal také klíčovou předlohu). Když byla soška dokončena, přihlížející publikum začalo radostně tleskat, ale mohli se pokochat novým zpodobněním Panny Marie Klatovské jen velmi krátkou dobu, protože soška musela rychle do chladící pece.

Pak jsme si museli několik desítek hodin počkat na to, zda se chlazení podaří a soška složená z mnoha vrstev skla nepraskne, protože takové nebezpečí je u složitějších prací ze skla vždy přítomné. Skleněná Panna Maria Klatovská tak odjela v chladící peci do severních Čech, kde pomalu chladla a chladla až na teplotu vnějšího prostředí. Teprve poté ji bylo možné vyndat z chladící pece a dnes už můžeme říci, že vychladla bez problémů. Potom vzácná soška madonky několik dní čekala v ateliéru pana Zdeňka Kunce v Radvanci u Nového Boru spolu s vyrobenými klatovskými karafiáty až do chvíle, kdy skleněné unikáty byly převezeny zpět do Klatov. Do Pavilonu skla dorazily 17. června a o klatovské pouti budou vystaveny pro širokou veřejnost," dodala Jitka Lněničková.

Celý postup výroby můžete vidět ve fotodokumentaci v Pavilonu skla a některé snímky jsou ke shlédnutí i ve fotogalerii PASKu na www.pask-klatovy.cz.

Pavilon skla můžete navštívit denně od 10.00 do 17.00 hodin. Plné vstupné 50 Kč. Snížené vstupné 30 Kč (děti od 6 do 15 let, studenti do 26 let, senioři nad 65 let, ZP a ZTP). Rodinné vstupné 120 Kč (max. 5 osob – max. 2 dospělí a min. 1 dítě 6 – 15 let). Vstupné zdarma děti do 6 let, ZTP/P + 1 osoba.

Reklama

Výběr článků

Načítám