Hlavní obsah

V klášteře v Plasích se bude bojovat o Plzeň

Novinky, Monika Bundová

Císařův vděk za naši loajalitu a odvahu je velkorysý. Ale ještě dnes, když zavřu oči, jsme opět tam. Slyším bojovný pokřik útočníků, ohlušující dělové výstřely… Vzpomínám i na ten pocit zodpovědnosti, že musíme ubránit hradby, ale už jsem tušil, že to nedokážeme…

Foto: Monika Bundová
Článek

V klášteře v Plasích se bude bojovat o Plzeň. Letošní Cisterciácké noci s Osadou (23. a 24. června) nás zavedou do neklidné doby třicetileté války, kdy významnou roli sehrál plaský klášter i zdejší mniši.

Vše začalo 23. května druhou pražskou defenestrací, kdy byli z pražského paláce vyhozeni dva místodržící a písař. Jeden z nich, Jaroslav Bořita z Martinic, ještě téhož večera z Prahy uprchl a vydal se přes západní Čechy do Bavorska.

Na své cestě se zastavil také u plaských cisterciáků, opat Vašmucius mu poskytl přístřeší a vše potřebné na další cestu. V tento okamžik nikdo netušil, jak významnou úlohu v rámci stavovského povstání bude tento opat ještě zastávat.

Jiří Vašmucius byl v následujících měsících vyzván samotným císařem Matyášem, aby ze své pozice opata plaského kláštera pomohl obléhané Plzni. Kromě materiální pomoci se Vašmucius zúčastnil i samotných bojů na hradbách, kde velel klášternímu oddílu, pravděpodobně dělostřeleckému.

Jak to se statečnými muži dopadlo a jaké důsledky měla jejich odvaha a loajalita? To nám prozradí už 24. a 25. června ve večerních hodinách herci z divadelního souboru Osada z Horní Břízy. Prohlídky vycházejí vždy po 45 minutách a objednat se na konkrétní čas můžete na telefonním čísle 373 322 174.

Reklama

Výběr článků

Načítám