Hlavní obsah

V kladenské knihovně připravují výstavu a besedu o č(Č)tenářích

Novinky, Lenka Juračková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 8. ledna od 17.00 hodin se ve studovně Středočeské vědecké knihovny v Kladně uskuteční beseda Každému autorovi jeho čtenáře. Besedovat přijde Vratislav Maňák a Roman Hájek. Zahájena bude také výstava časopisu Čtenář, který knihovna již dvacet let vydává.

Foto: SVK Kladno

autorství

Článek

Kdo je to čtenář? A proč je dobré to vědět? Není čtenář jako čtenář! Jinak na čtení a čtenáře pohlížejí autoři, jinak nakladatelé, literární vědci, sociologové, ekonomové... a čtenáři sami. Je čtení krásné literatury a čtení novin v něčem odlišné? Má na způsob, jak čteme, vliv internet? Přijďte na besedu o tom, jak se knihy píšou, vydávají a čtou.

Hosty budou Vratislav Maňák, laureát ceny Jiřího Ortena za knihu povídek Šaty z igelitu, a doktorand oboru mediální studia na Fakultě sociálních věd UK Roman Hájek.

Vratislav Maňák pracuje v České televizi jako redaktor zpravodajského webu ČT24.cz. Ve své literární tvorbě se věnuje i psaní pro děti, například pro Hajaju Českého rozhlasu 2 napsal seriály Co se skrývá pod břečťanem a Martin a dvířka do pohlednic.

Roman Hájek se v rámci kladenského občanského sdružení Halda věnuje mimo jiné vydávání knih s regionální tematikou.

Jak již bylo zmíněno v úvodu článku, redakce časopisu Čtenář připravila pro veřejnost výstavu Každému knihovníkovi jeho č(Č)tenáře, která se bude konat v Malé galerii Středočeské vědecké knihovny v Kladně od 9. ledna do 18. února a bude přístupná vždy během otevírací doby knihovny. Účastníci besedy si budou moci výstavu prohlédnout již 8. ledna.

Středočeská vědecká knihovna v Kladně završila rokem 2013 dvacet let vydávání celostátního oborového časopisu Čtenář: měsíčníku pro knihovny. Celkově se jednalo o 65. ročník jeho existence.

Redakce časopisu připravila pro veřejnost výstavu, která provede zájemce současností a historií časopisu až po jeho samé počátky, zaměřena bude ale také na proces vzniku tištěného periodika či ukázky dalších časopisů pro knihovny a širší čtenářskou veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám