Hlavní obsah

V kladenské knihovně lze podniknout expedici do srdce Afriky

Novinky, Lenka Juračková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 11. června od 18:00 hodin zájemce ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně čeká expedice s novinářem, fotografem a cestovatelem Tomášem Kubešem do tajemného srdce Střední Afriky. Hledání posledních Pygmejů, panenské pralesy, tajemní obyvatelé i oblasti, které jsou dosud bílými místy na mapách, to vše bude náplní putování.

Foto: archiv Tomáše Kubeše

Srdce Afriky

Článek

Navštívíte Kamerun, Středoafrickou republiku i Kongo, tedy země, kam se běžně nejezdí a jen obyčejný přejezd hranice znamená velké dobrodružství.

Je Střední Afrika posledním rájem? Dá se projít pralesem bez průvodce? Je nebezpečná řeka Sangha na své pouti k veletoku Kongo? Žijí Pygmejové ještě tradičním způsobem života? Nezabijí nás pytláci, nebo nezakousnou krokodýli?

Tak to všechno jsou otázky, na které měla odpovědět odvážná expedice Srdce Afriky, která vyrazila na svoji dva měsíce dlouhou pouť v říjnu 2009. Během strastiplné cesty plné dobrodružství, úplatků a průtrží mračen v období dešťů se expedice vydala do nitra Afriky, kde se dosud rozprostírají panenské pralesy.  

Vstup na akci je zdarma.

O přednášejícím:

Tomáš Kubeš (1972) fotograf, novinář a cestovatel. Fotografii se věnuje vášnivě již od dětství stejně jako cestování a poznávání odlišných kultur. Několik let prožil putováním po Africe poznáváním tohoto svého zamilovaného kontinentu.

Procestoval také Asii stopem například během půlroční cesty z Vladivostoku do Prahy, nebo při dalších výpravách do Indie, Nepálu... V současnosti fotografuje reportáže pro mnoho časopisů, navštívil více než 70 zemí světa. Vedle reportážní fotografie se věnuje také portrétu, architektuře, reklamě a humanitární fotografii.

Jeho snímky a články můžete najít v Česku například v časopisech Koktejl, Lidé a Země, Instinkt, Katka, Travel Czech, Travel Digest, Travel Focus, Hospodářské noviny a mnoho dalších včetně zahraničních médií. Mezi nejznámější cesty patří putování s Karavanou velbloudů za solí do Danakhilské pouště v Etiopii, nebo cesta do Jižního Súdánu během probíhající občanské války, přechod hor mezi Senegalem a Guineou, cesta do bývalého Somálska (Somalilandu), návštěva tajemného souostroví Bijágos, a také další výpravy na pomezí Súdánu a Etiopie, kde se ocitl také v zajetí, odkud musel prchnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám