Hlavní obsah

V Karviné začal fungovat unikátní second hand, který pomůže slonům v Africe

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecně prospěšná společnost Moment v Karviné ve středu slavnostně otevřela unikátní obchod, který svými výdělky pomůže proti pytláctví slonů a ilegálnímu obchodu se slonovinou ve Střední Africe.

Foto: Milan Haluška
Článek

Jde vlastně o dobročinný second hand, kde si mohou lidé nakoupit oblečení, obuv, kabelky, nádobí, keramiku, knížky či hračky nebo hry. Stejné věci pak samozřejmě mohou darovat a pomoci tak obchodu v jeho aktivitě.

Dobročinný obchůdek lidé najdou v ulici Karol Śliwky 58/5A v Karviné-Fryštátě (vedle OD Prior směr náměstí). Svým prodejem bude second hand podporovat neziskovou organizaci Save-Elephans, která se již tři roky s různými projekty dotýká ochrany slonů ve Střední Africe.

„Jelikož u nás všichni pracují jako dobrovolníci, jsme rádi, že bude second hand Momentu první charitou trvalého charakteru, kterou máme. Zatím jsme totiž peníze na ochranářské aktivity získávali v nárazových sbírkách a charitativních akcích,” vysvětluje šéf Save-Elephants Arthur F. Sniegon, který vede aktivity neziskovky přímo v Kongu, Kamerunu, Čadu či Středoafrické republice.

Ročně umírá kvůli svým klům přes 30 000 slonů, čemuž se Save-Elephans snaží zabránit různými způsoby. Podílí se například na odhalování pašeráků slonoviny, pracují na vývoji světově unikátní technologie, která bude schopná detekovat lovce slonů, a také mají v Africe profesionálně cvičené psy.

Jednoho ze psů (na fotografiích v galerii) momentálně cvičí vynikající český psovod Martin Štěrba z Orlové. Bydlí v panelovém domě a stará se o dvouletou fenku křížence.

„Jde o fenku z dětmarovického útulku, musel jsem ji tedy naučit veškerému prostředí, takže jsem ji naučil běžný život. Bydlím v panelovém domě, mám ji v bytě a postupně byla hravá a chtěla balónek, tak jsme schovávali balónek, přidávali jsme pachy – začali jsme brokovými náboji,“ doplnil s tím, že po výcviku půjde pes do Afriky, kde bude hledat slonovinu nebo zbraně.

Dobročinný second hand Moment je otevřen pondělí až pátek od 9 do 18 hodin, v sobotu od 9 do 12 hodin a v neděli má zavřeno.

Karvinská pobočka bude již sedmým obchodem, který občanské sdružení Moment otevře. Projekt inspirovaný anglickými „charity shops“ funguje od roku 2012 a nyní má již 50 zaměstnanců. Ze všech aktivit provozuje například obchod v Ostravě-Mariánských Horách určený pro stavbu stacionáře pro mentálně i fyzicky postižené lidi starší 18 let, po němž následovaly obchody v porubském areálu Koruna, v centru Ostravy na Českobratrské ulici či na Opavské ulici, taktéž v Porubě, dále prodejní sklad v ostravském Bělském lese – s výtěžkem buď na dostavbu a následně provoz stacionáře Žebřík, či na projekt Kola pro Afriku.

Reklama

Výběr článků

Načítám