Hlavní obsah

V kamionu prevence se děti přestávají zubařů bát

Novinky, Vratislav Konečný

Zdravotnictví je stále dražší. Dřívější povinné zdravotní prohlídky, které dokázaly včas zachytit mnohé, jsou minulostí a na prevenci polovina z nás nechodí, přesto že to pojišťovny hradí.

Foto: archiv ZP M-A
Článek

Stihnou toho hodně

Přitom výsledky v některých oborech jsou dost tristní. Aby se péče ještě více přiblížila, jezdí již téměř rok po našich městech diagnostický kamion Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance, kde si můžete nechat provést řadu běžných vyšetření.

Mobilní zdravotně preventivní centrum je  speciálně upravený kamion vybavený ordinacemi lékařů specialistů. Lidé v 80 městech ČR si v něm mohli nechat bezplatně zkontrolovat pigmentová znaménka na kůži, změřit nitrooční tlak, nebo obsah CO v dechu, jinde nabízel prevenci osteoporózy či nutriční poradenství, nechyběla ani lekce dentální hygieny pro dospělé.

Neumíme si čistit zuby, nebo ani nechceme

Kamion spolu s mediky ze sdružení Nechci kazy navštívil v mateřských školách na 7 tisíc dětí. Děti se dozvěděly, jak vzniká zubní kaz, a naučily se správnou techniku čištění zoubků. Mnohým projekt pomohl zbavit se strachu ze zubního lékaře, protože zjistily, že čistění zoubků může být i zábava. Mohly si v kamionu zahrát na doktory a trochu se i připravit na možnou bolest při zkažených zubech.

Jak ale medici ze sdružení Nechci kazy zjistili, stav zoubků českých předškoláků je znepokojivý. Celkem 62 % z nich potřebuje akutní ošetření zubního lékaře. A více než polovina předškoláků má dokonce více než jeden kaz. Nejhorší situace je v Chomutově a v Litvínově, nejlepší naopak v Praze a v Přerově.  

„Obecně se dá říci, že v menších městech mají děti chrup v horším stavu, než ve větších městech,“ konstatuje Lukáš Kaloš, z Občanského sdružení Nechci kazy.  

Kamionem prošlo přes 20 tisíc lidí. Výsledky vyšetření jsou ale alarmující. U každého šestého člověka byla zjištěna nějaká závažná forma očního onemocnění, ať už šedý či zelený zákal. Osmadvacet lidí si vyslechlo nepříjemnou diagnózu – melanom.

„Melanom je nejzhoubnější nádor kůže," vysvětluje známý český dermatolog MUDr. Zdeněk Kaloš. Díky okamžitému zahájení léčby tak kamion 28 lidem zachránil život.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám