Hlavní obsah

V Kadani požehnali nejen pramenům ve františkánském klášteře

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kadani uctili vodu požehnáním pramenů, které vyvěrají v areálu františkánského kláštera.

Foto: Václav Vlasák

Účastníky malé slavnosti přivítal Jan Losenický, ředitel Kulturních zařízení Kadaň.

Článek

V úterý 22. května se v areálu františkánského kláštera v Kadani uskutečnila tradiční akce, jejíž hlavním cílem bylo požehnat pramenům v areálu kláštera. Účastníky malé slavnosti přivítal před studnou sv. Jana Kapistrána Jan Losenický, ředitel Kulturních zařízení Kadaň, pod které spadá i kadaňské muzeum.

„Dnes ráno jsem zjistil, že máme Den biologické rozmanitosti. Kde by ale byla biologická rozmanitost, kdyby nebylo vody. Jsme tady také proto, abychom tuto vzácnou tekutinu ocenili a vzdali jí hold. O biologickou rozmanitost se snažíme i v klášterním areálu. Snažíme se, aby tady bylo zastoupeno co nejvíce květeny a co nejvíce fauny. Letos zde přibyly včelí úly a brzy by měl být první klášterní med. Na cestě je také nové selátko kadeřavého prasátka, které nahradí loni uhynulou Cecilku. Bude to kaneček jménem Čenda,“ prozradil Jan Losenický.

Kadaňský farář Josef Čermák před požehnáním připomněl, že voda je opravdu důležitá. „I ten duchovní pramen, pramen Ducha svatého. Ten ať je v našem nitru,“ vyslovil nahlas svoje přání. Požehnal nejen pramenům. Ale také polím, loukám a pastvinám. „Aby místo, kde žijeme, bylo pro nás dobrým domovem. A požehnáme samozřejmě i lidem,“ dodal Josef Čermák.

I když kadaňský farář ji označil spíše za akci „rodinnou“, konala se tak trochu v celoevropském duchu. Tento samý den totiž byla v Bruselu zahájena největší evropská konference o životním prostředí s názvem Zelený týden a je věnována vodě. Přibližně 3000 účastníků by mělo tři dny diskutovat o problémech souvisejících s vodou. Heslo konference je: Jak zajistit dostatek vody – každá kapka se počítá.

Pořadatelem této komorní, ale pěkné akce bylo Městské muzeum v Kadani společně s Římskokatolickou farností v Kadani. A pořadatelé ujišťují, že příští rok se uskuteční znovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám