Hlavní obsah

V Kadani otevře své brány muzeum čarodějnic

Novinky, Václav Vlasák

Královské město bude mít nové lákadlo pro turisty. V kadaňském Slunci se ve středu 30. dubna otevře muzeum čarodějnic.

Foto: Václav Vlasák

Práce na výzdobě čarodějnické krčmy.

Článek

Kadaňská radnice se dlouhou snažila pronajmout restauraci Slunce. Nakonec se se ale nový nájemce našel. Je jím Jaroslav Stejný, který pracoval jako kastelán v Jezeří a na Červeném hrádku, a který stál u zrodu známého muzea čertů v Úštěku. Nyní se vrací do regionu s nápadem zřídit v Kadani muzeum čarodějnic.

„Muzeum čertů v Úštěku je velmi navštěvované a věřím, že stejně dobře si povede i muzeum v Kadani,“ přeji si Stejný. Otevření muzea na „Den čarodějnic“ se přímo nabízel. „Muzeum by mělo být otevřeno celou sezónu. Věřím, že lidi natolik uspokojíme, že se k nám budu vracet a lákat sem další návštěvníky,“ přeji si jeho zřizovatel.

Muzeum bude umístěno v zadní části, atriu a ve sklepních prostorách Slunce. Otevřeno by mělo od 10.00 do 17.00 hodin. Vstupné by mělo podobné jako v Úštěku, tedy 80 a 50 Kč. Ve zbývající části Slunce bude krčma U Pometle. V nabídce jídel najdete pochopitelně čarodějnice speciality.

Na návštěvníky muzea čeká v úvodu prohlídka planetária. Dále si prohlédnou jeskyní malby. „Tenkrát totiž byly vědmy, které například určovaly, kdy se půjde na lov a kdy ne,“ vysvětlil důvod této expozice. Ve sklepních prostorách se návštěvníci podívají do alchymistické díly, čarodějnické učebny a najdou tu i chaloupku, ve které čarodějnice přebývají.

„Věřím, že si každý přijde na své, jak dospělí tak i děti. Pochopitelně v muzeum potkáte i opravdové čarodějnice. Jedna nebo dvě tu budou stále, a sem tam přijedou i moje čarodějnice, které jsem si vychoval na Červeném hrádku,“ dodal Jaroslav Stejný.

Zároveň by chtěl poděkovat všem přátelům za pomoc. „Já osobně bych to sám nezvládl,“ přiznal. „Děkuji všem lidem, kteří mi při budování muzea pomáhají. Je to velký tým a právě proto se to hezky skládá,“ dodal s úsměvem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám