Hlavní obsah

V Jusupovově petrohradském paláci vraždili obávaného Rasputina

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Sedmnáctého listopadu 1916 byl na několikrát v Jusupovském paláci v Petrohradu vražděn pověstný Grigorii Jefimovič Rasputin. Mnichem nikdy nebyl, měl obrovský vliv na carskou rodinu. Jeho radami se řídila především carevna Alexandra Fjodorovna, mrzutá Němka se sklony k mysticismu.

Foto: Vratislav Konečný

Jusupovský palác, nenápadný skvost na břehu Mojky v centru Pětrohradu

Článek

Car slaboch

Také car, plachý a nesmělý Mikuláš II. byl silně věřící. Byl mužem bez autority, bez zkušeností a vzdělání, nechal se zatáhnout do války, která přerostla ve světovou. Car se věnoval především rodině, říše se mu rozpadala, naprosto neuměl vládnout.

Rasputin, narozen na Urale ve vsi Pokrovskoje 10. ledna 1869, přišel ke dvoru v roce 1905, svými "nadpřirozeným schopnostmi" si získal manželský vladařský pár. Neměl vzdělání, ale byl dobrý psycholog. Alkoholik, sexuální maniak pověstný svými orgiemi se dokázal vetřít do přízně carské rodiny, zvláště když několikrát zachránil následníka trůnu careviče Alexeje. Mladý hemofilik mohl kdykoli vykrvácet, Rasputinovi se podařilo ho udržovat v celkem normálním, i když velmi omezeném životě.

Carevna mu byla velmi vděčná, jurodivý mužik toho využíval, a zatímco car vedl od roku 1914 válku, jíž vůbec nerozuměl, Alexandra zasahovala do vladaření. Rusko se zmítalo v předrevolučním kvasu. Šlechta se rozhodla s Rasputinem skoncovat, zemřít měl v jedné z nejkrásnějších městských rezidencí paláci knížete Felixe Jusupova.

Palác hodný panovníka

Rozlehlá stavba na břehu říčky Mojky, protékající metropolí, je jedním z nejkrásnějších paláců, i když zvenčí tak nevypadá. Bohatství carova nepokrevního synovce, oženil se s jeho neteří Irinou, se mohlo srovnávat s panovnickým domem. Je jednou z nejnavštěvovanějších kulturních památek města. Obrovské sály, nádherné divadlo, salony, ložnice…

Návštěvy se musejí objednávat dopředu, zájem je obrovský.

Palác postavil roku 1776 francouzský architekt Jean-Baptiste Vallin de La Mothe. Do nynější podoby ho přestavěl pro Jusupovovu rodinu v roce 1830 Andrej Michajlov. V paláci se nacházelo asi 40 tisíc uměleckých děl, obrazy, klenoty, sochy, nábytek. Po revoluci jich velkou část přemístili do Ermitáže.

Zabijme ho!

Do tohoto sídla vlákal Rasputina známý homosexuál, elegán a výstředník Felix Jusupov. Rasputin se přijel podívat na jeho mladou ženu, kterou si usmyslel svést.

Vraždit měl Felix, ale přítomni byli i carův bratranec velkokníže Dmitrij Pavlovič, poslanec Puriškevič, poručík Suchotin a lékař Lazovert.

Jusupov nejprve nabídl Rasputinovi kyanidem otrávené koláčky. Nezabraly. Ani po dvou hodinách, kdy už Rasputin začal být nervozní, sháněl Irenu. Felix ho následně střelil z revolveru, vousatý mužik se na něho ale po pár minutách bezvědomí vrhl a chtěl ho uškrtit. Nakonec přiběhli komplicové a Rasputina ubili. Zdánlivě. Opět se sebral a začal utíkat z paláce ven. Zasáhla ho další kule. Zůstal ležet. Atentátníci ho zabalili do pokrývky a odvezli k říčce Malá Něva, kde byla v ledu vysekána díra. Nedaleko Petrovského ostrova ho hodili do řeky. 

To bylo v noci, ráno se našla zmrzlá mrtvola s rozpaženýma rukama a odlámanými nehty. Vyšetřovatelé usoudili, že Rasputin hozený do vody ještě žil. 

Nyní je palác návštěvnickou atrakcí, v podzemí je i diorama atentátu. 

Další informace: www.yusupov-palace.ru

Reklama

Výběr článků

Načítám