Hlavní obsah

V Jenči vyrostl Garden park, klidová zóna plná květin a jezer

Novinky, Vratislav Konečný

Obrovské kameny navršené do vyvýšenin, jezírka obklopená květinami, keři a stromy, rozárium. Právě kvetou hledíky, jiřiny ve valéru všech barev, na pergolách odkvétají růže, ale nahradí je svými květy zase chryzantémy.

Foto: Vratislav Konečný

Z vyvýšeniny přehlédnete park,je vidět i na Letiště Václava Havla, je to dobré pozorovací místo pro milovníky letadel i vlaků

Článek

Co chvíli zahučí nad hlavou letadla přistávající na nedalekém Letišti Václava Havla, z vyhlídkové plošiny osázené povětšinou jehličnany je výhled na ranveje, ale také na železnici, po které jezdí vlaky mezi Kladnem a Hostivicí.

Snad nepodlehnou komerci

Jenečský Garden park otevřeli na jaře, zatím jeho první část, jezírka a množství květin, zakomponovaných mezi stromy, které tu zůstaly po podniku Sempra, jenž tu předtím hospodařil. Plány architektů a vlastníků jsou velkolepé, kromě prohlídkové části již funguje zahradnické centrum, počítá se s koncerty, divadelními i filmovými představeními.

Část akcí proběhne v kryté hale, budou zde přednášky pro žák všech stupňů, součástí parku bude i zookoutek s drobnou domácí havětí, v jezírcích už můžete zahnout rybí drobotinu. 

Na mole u plánovaného vodopádu se počítá s přehlídkami, plány jsou to velkolepé. Zatím stačí projít se v klidu mezi rozkvetlým „bejlím“, sednout si na balvany na umělé vyvýšenině a sledovat cvrkot na letišti. Stroje přistávají pár set metrů od vás, je to hezké pokoukání. V parku jsou plánovány vodopády, restaurace v zimní zahradě, otevření Slavičí a Hostivické vyvýšeniny, ze kterých přehlédnete celý areál.

Určitě zde bude řada pracovních příležitostí, jen aby se z toho nestal pražský Disneyland, byla by to škoda, zatím je tu příroda přírodní…

Areál je rozlehlý, po jeho dokončení má návštěvníky vozit elektrovláček, asi se tím dost setře přírodnost, třeba se ale mýlím. 

Informace, že některá zákoutí bude možné ve výjimečných případech navštívit i autokarem (píše se o tom na webových stránkách provozovatele parku), je tak trochu zarážející. Copak už nedokážeme ujít pár set metrů po svých?

Reklama

Výběr článků

Načítám