Hlavní obsah

V Hronově se na Noc kostelů otevře pozdně renesanční zvonice

Novinky, Markéta Machová

V pátek 25. května se v Hronově v rámci Noci kostelů veřejnosti otevře pozdně renesanční zvonice.

Foto: KIS Hronov
Článek

Při projíždění Hronovem nelze přehlédnout krásnou pozdně renesanční zvonici stojící samostatně vedle kostela Všech svatých. Ta nahradila v roce 1610 původní dřevěnou zvonici, zničenou požárem. Současná zděná, opatřená dřevěným podsebitím se střechou a hrotem ve tvaru osmibokého jehlance, pamatuje všechny zdejší významné rodáky jako byli Alois Jirásek, Josef Čapek, Helena Čapková, Ing. Arch. Jindřich Freiwald či Egon Hostovský.

Zvonice je po celý rok pro veřejnost uzavřena. Jednou z mála příležitostí, jak moci obdivovat zvon, který promlouvá k hronovským obyvatelům již čtyři století, prohlédnout si vnitřní trámové vazby zvonice, či se z malých okének rozhlédnout po městě, se naskytne v pátek 25. května během Noci kostelů.

Kulturní a informační středisko, Římskokatolická farnost a ZUŠ Hronov již podruhé připravili pro návštěvníky na Noc kostelů atraktivní program v římskokatolickém kostele Všech svatých. Letos se lidé mohou těšit na dvě komentované prohlídky. Obě seznámí návštěvníky s tím, co ukrývá bezprostřední okolí kostela.

Ne každý tuší, že právě zde jsou pohřbeny skutečné postavy z Jiráskovy kroniky U nás. S tím, kde přesně odpočívají, seznámí přítomné Růžena Šťastná, velká milovnice Jiráskova díla. Druhá prohlídka, vedená P. Jaroslavem Jiráskem, představí dřeviny a rostliny obklopující tento hronovský svatostánek.

Během podvečera proběhne také mše svatá a na závěr vystoupí Pěvecký sbor ZUŠ Hronov a také hronovský pěvecký sbor Dalibor, který letos na podzim oslaví 110 let od svého založení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám