Hlavní obsah

V Horažďovicích byla zahájena rekonstrukce mlýna

Novinky, Alena Lochmannová

V pátek 5. října byla slavnostně zahájena rekonstrukce bývalého mlýna v Nábřežní ulici v Horažďovicích. Ten se do roka a půl dočká nové podoby i využití.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Z bývalého mlýna v Horažďovicích se stane pobytové centrum environmentální výchovy pro více jak čtyřicet dětí.

Článek

Z bývalého mlýna v Horažďovicích se stane pobytové centrum environmentální výchovy pro více než čtyřicet dětí. Přestavba objektu vyjde bezmála na 40 miliónů korun, z toho 33 miliónů půjde z evropských peněz, zbytek zaplatí kraj. 

Historickou stavbu v havarijním stavu, která není památkově chráněná, koupilo před pěti lety za 2,5 miliónu korun minulé vedení Plzeňského kraje pro krajskou Galerii Klatovy/Klenová. Vzhledem k tomu, že se však stavba nachází v záplavovém území, odmítlo současné krajské vedení umístit do tohoto objektu výtvarná díla a rozhodlo se pro jiné využití.

"Otázka, jak naložit s touto stavbu uprostřed té krásné části Horažďovic, dlouhodobě město tížila. Jsem rád, že se nám podařilo najít její využití a přeji všem, kdo ji budou využívat, aby se jim tu líbilo," uvedl při zahájení rekonstrukce hejtman Milan Chovanec.

Na atraktivním pozemku poloostrova řeky Otavy by tak nyní mělo vzniknout pobytové centrum ekologické výchovy s kapacitou 40–45 osob, určené pro žáky základních i středních škol, pro občanská i zájmová sdružení z regionu i bavorského Horní Falce.

"Žáci budou moct prozkoumávat tuto lokalitu – poznávat řeku Otavu, dozvědí se, jací živočichové tu žili dříve a jací se vyskytují nyní, seznámí se s využíváním energie z alternativních zdrojů, jako jsou tepelná čerpadla, fotovoltaické články a malá vodní elektrárna, která v objektu byla už v 19. století. Získají povědomí o nakládání s odpady a jejich využití. Středisko ukáže také rýžování zlata a perlorodky, které byly v řece Otavě popsány už v 16. století," uvedl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Reklama

Výběr článků

Načítám