Hlavní obsah

V Heřmanově Městci vzpomínali na Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského

Novinky, Pavel Kalina

Český a mezinárodní olympijský výbor společně s Klubem českých turistů uspořádal v sobotu 9. dubna v Heřmanově Městci při příležitosti 150. výročí narození Dr. Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského vzpomínkovou akci.

Foto: Pavel Kalina

Odhalená pamětní deska na domě, kde Dr. J. S. Guth-Jarkovský narodil.

Článek

V jejím průběhu byla odhalena pamětní desku na domě v Heřmanově Městci, kde se Guth-Jarkovský narodil.

U Gallery Cyrano v Heřmanově Městci přivítal členy Českého a Mezinárodního olympijského výboru starosta města Heřmanova Městce Aleš Jiroutek.

Hosté si společně s dalšími účastníky prohlédli Židovskou synagogu i Gallery Cyrano, v níž jsou vystaveny obrazy významných malířů a sochařů z Heřmanova Městce a seznámili se zajímavým výkladem a historii. Před polednem se všichni přemístili na Malé náměstí v Heřmanově Městci k bývalému rodnému domu Dr. Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského.  

„Doktor Guth-Jarkovský se narodil zde v tomto domě 23. ledna 1862 podle sdělení maminky, ale podle matrikáře to bylo 24. ledna. Byl prvním předsedou Českého a po vzniku  republiky Československého olympijského výboru. Bývalý dům je nyní majetkem městského úřadu a jsou připraveny plány na jeho rekonstrukci v hodnotě milionu korun," uvedl mimo jiné starosta Aleš Jiroutek.

„Rodiče J. S. Gutha-Jarkovského se v roce 1860 přistěhovali do tohoto domu, aby otec spravoval finance na zámku Kinského v Heřmanově Městci. V roce 1862 se zde narodil malý Jiří Gutha – Jarkovský, který byl také předsedou klubu turistů,“ řekl Dr. František Kolář, člen Českého olympijského výboru.

Poté byla slavnostně odhalena pamětní deska, Klub českých turistů položil k domu a pamětní desce květiny. Závěr pro turisty byl zakončen v malé soukromé zoo v Kostelci u Heřmanova Městce.

I přes větrné počasí se sešlo mnoho účastníků, kteří zavzpomínali na významnou osobnost společenského života té doby, neboť Guth-Jarkovský byl i ceremoniářem T. G. Masaryka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám