Hlavní obsah

V Havířově mají nové parkoviště

Novinky, Josef Zajíc

Obyvatelé bytového domu v ulici Železničářů poblíž železničního nádraží v Havířově mají nově k dispozici 45 parkovacích míst. Stavba parkoviště předchází rozsáhlé rekonstrukci přednádražního prostoru.

Foto: Josef Zajíc

Havířov 4.1.2018 Nové parkoviště v Havířově u nádraží. Pasku přestřihli zástupci Magistrátu města Ostravy a zástupci zhotovitele.

Článek

V pátek 4. ledna v 10.45 hodin se sešli zástupci Magistrátu města Havířov a zhotovitelů parkoviště Technických služeb Havířova, a. s., aby slavnostně přestřihli pásku a nabídli tak parkoviště k užívání. 

Nové parkoviště ze zámkové dlažby spolu s chodníky, osvětlením a příjezdovou cestou vyšlo město Havířov na téměř 9 milionů korun. Součástí stavby parkoviště bylo vybudování dešťové kanalizace včetně odlučovače lehkých kapalin a retenční nádrže. 

„Nájezd na nové parkoviště od benzinové čerpací stanice je prozatím provizorní, protože se dotkne budoucí rekonstrukce přednádraží. Na jaře ještě dokončíme sadové úpravy. Zatravníme terén kolem parkoviště a vysadíme novou zeleň - patnáct nových stromů a třicet keřů,” uvedla Lenka Krejčová z oddělení investic havířovského magistrátu.

„Původně mělo být toto parkoviště součástí projektu rekonstrukce přednádraží, který chceme financovat z evropských zdrojů. Celý proces žádosti o dotaci je ale velmi složitý a časově náročný, proto jsme rekonstrukci parkoviště zahájili dříve a z vlastních zdrojů. Dalším důvodem je to, že rekonstrukce přednádraží byla komplikovanější z pohledu projektu a stavební povolení na samotnou rekonstrukci přednádraží si vyžádalo delší čas,” vysvětlil primátor města Havířova Josef Bělica.

Dotace byla schválena

Na stavbu parkoviště za bytovým domem naváže rekonstrukce přednádražního prostoru. Evropská komise nedávno vyhověla žádosti města Havířov o evropskou dotaci v rámci projektů ITI. V nejbližších dnech město zahájí soutěž na dodavatelé stavebních prací a na jaře by chtělo zahájit samotnou stavbu.

„Projekt řeší rekonstrukci prostor před výpravní budovou vlakového nádraží v Havířově. Zahrnuje výstavbu krytých zastávek a příchozích koridorů, přivedení cyklostezky, opravu chodníků, autobusových zálivů a veřejného osvětlení. Jeho neméně podstatnou částí je také navýšení počtu parkovacích míst rozšířením parkoviště v těsné blízkosti vlakového nádraží, nové prvky městského mobiliáře a vysázená zeleň,” informovala Jana Kriš, tisková mluvčí Magistrátu města Havířov.

„Žádost o dotaci splnila všechna kritéria závěrečného hodnocení způsobilosti a projekt je doporučen k financování. Přeměna přednádražního prostoru nás vyjde na více než 120 milionů korun a výše podpory může dosáhnout až 90 procent způsobilých výdajů,” dodala Eva Havlů z oddělení strategického rozvoje Magistrátu města Havířov. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám