Hlavní obsah

V Habartově si po roce zopakovali muzejní noc, návštěvníků přibylo

Novinky, Aleš Plevka

Občanské sdružení Klub 1938 - Četnická stanice Habarsbirk ve spolupráci s MKS Habartov a dalšími subjekty připravilo pro všechny milovníky historie na sobotní odpoledne a večer 11. června druhou muzejní noc v Habartově.

Foto: Aleš Plevka

Aranžovaný výjev z expozice muzea

Článek

Cestu do budovy Knihovny, muzea a infocentra a na přilehlou zahradu v ulici Národní si našly i díky příznivému počasí řádově stovky návštěvníků, což oproti loňsku je znatelný vzestup. V sobotu krátce po poledni zde totiž odstartoval bohatý a pestrý program, který trval až do pozdních nočních hodin.

V 1. patře před několika lety kompletně zrekonstruované budovy se nachází malé muzeum věnované problematice prvorepublikového četnictva se zaměřením na neblahé události pokusu o Henleinovský puč v září roku 1938. Zde probíhaly prohlídky doprovázené zasvěceným výkladem četníků v dobových uniformách.

Mezitím v prostorné zahradě měli návštěvníci možnost zhlédnout výstavu dobové vojenské a policejní techniky a ukázky ruční palných zbraní. Zde si také děti zasoutěžily v několika disciplínách, přičemž na ty nejlepší čekaly při konečném vyhlášení drobné ceny.

Střílelo se ze vzduchovek či paintballových zbraní, házelo se míčkem do otevřených úst A. Hitlera či na plechovky s podobenkou téhož diktátora. Příjemnou atmosféru provázela i dobová reprodukovaná hudba, jejíž melodie čas od času narušil výstřel z ručnice.

Večerní program začínal v 7 hodin, kdy takřka na hodinu vše utichlo a publikum svými výkony rozesmálo vystoupení Pouličního divadla Viktora Braunreitera, jehož příběh o Sněhurce a sedmi trpaslících nenechal nikoho chladným. Zaznamenal takový ohlas, že muselo dojít i na dva drobné přídavky.

Každou následující celou hodinu až do té jedenácté večerní pak následovaly zinscenované bojové ukázky. Nejprve jsme byli svědky vyšetřování případu vraždy sedláka v roce 1945, následně střetu příslušníků SNB s banderovci, posléze výjevu z prostředí hospodské galérky a program uzavřelo rozehnání nepovoleného koncertu veřejnou bezpečností za asistence její pomocné stráže.

Byl to vskutku příjemný den - desítky uniforem, zbraní a zajímavých kousků dobové techniky nám historii zase o kousek přiblížily, za což organizátorskému týmu patří velký dík.

Reklama

Výběr článků

Načítám