Hlavní obsah

V gotických zdech Starých Hradů zažijete den jako ve středověku

Novinky, Ivana Kvasnicová
Aktualizováno

S rytíři, zbrojnoši, kejklíři, jarmarečníky, tanečnicemi, čarodějnicemi, žebráky a různou další sebrankou poznáte mnohá tajemství a ochutnáte atmosféru dne na středověkém hradě l.p. 1362. Velké rytířské turnaje a jarní čokoládobraní v gotických zdech Starých Hradů zažijete v sobotu 13. května.

Foto: Staré Hrady
Článek

Dnes už spatříme rytíře většinou jen na plátnech kin. To ve středověku být rytířem bylo otázkou prestiže. Rytíř se stal služebníkem Boha, svého pána i žen, ochráncem slabších, milovníkem umění, moudrým, statečným a čestným mužem. 

K rytířskému stavu vedly dvě cesty. Krátká cesta byla vlastně odměna za mimořádnou statečnost v boji. Muž, který byl takto panovníkem pasován na rytíře nemusel mít ani urozený původ, ani majetek. Velká většina rytířů si však musela projít dlouhou cestou, na které hrálo velkou roli magické číslo sedm. V sedmi letech odcházel chlapec ze své rodné tvrze nebo hradu na knížecí dvůr k nějakému věhlasnému rytíři a stal se pážetem.

Jako páže se učil pravidlům společenského chování a základům boje. Ve čtrnácti letech chlapec obdržel vlastní meč a stal se panošem. Dále se učil bojovat se zbraní, jízdě na koni, dvorným způsobům, zpěvu, hudbě a básnictví. Ve svých jednadvaceti letech byl mladík panovníkem pasován na rytíře. Slavnostní obřad se obvykle odehrával po bitvě, jen někdy v kostele. Panovník poklepal nováčkovi plochou stranou meče na obě ramena a připnul mu pás s mečem.

Techniku boje si rytíři zdokonalovali na turnajích. Rytířské turnaje a klání pomáhaly k utváření rytířské mentality a morálky - dodržení daného slova, odvahy, péče o dobrou pověst. Původní rytířské turnaje nebyly soubojem dvou soupeřů, jak to známe z romantických knih a filmů, ale v boji stály proti sobě dvě skupiny rytířů. V čele každé skupiny stál feudál, který skupině velel. Dva soupeři proti sobě bojovali od vrcholného středověku. Rytíři si už záměrně nezasazovali tvrdé, často smrtelné rány, ale klasické, dnes známé více jako turnajové klání.

V sobotu 13. 5. se v gotických zdech Starých Hradů vrátíte do středověku. Pán hradu tu pořádá Velké rytířské turnaje. Uvidíte dobový tábor starohradských rytířů i jedinečné rytířské souboje v netradičním podání o čest a sílu, zažijete trest a právo středověku, uslyšíte dobovou hudbu a ochutnáte dobové pokrmy. S rytíři, zbrojnoši, kejklíři, jarmarečníky, tanečnicemi, čarodějnicemi, žebráky a různou další sebrankou poznáte mnohá tajemství a ochutnáte všemi smysly atmosféru dne na středověkém hradě l.p. 1362. 

Na hradu a zámku Staré Hrady můžete navštívit i tři prohlídkové okruhy - hrad a zámek s Dračí královskou komnatou, Zámecké pohádkové sklepení a Hradní pohádková půda, kde se na vás těší na tři sta padesát draků a dráčků, obrů, vodníků, skřítků, kouzelných víl, umouněnýh čertů a čertenic, čarodějnic, kouzlobabek a dalších prapodivných pohádkových bytostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám