Hlavní obsah

V galerii Div.oka hodonínské průmyslovky vystavuje své ilustrace Barbora Gučová

Novinky, Jana Slováková

Barbora Gučová, studentka 3. ročníku Grafického designu hodonínské umělecké průmyslovky, vystavuje své ilustrace ve školní Galerii Div.oka na ulici Dobrovolského. Výstava má název Limbo. A taky odjíždí do Florencie na uměleckou stáž. Rodačka ze Strážnice si zkrátka jde za svým snem.

Foto: Archiv SŠPU

Barbora Gučová, studentka 3.ročníku Grafického designu hodonínské průmyslovky, vystavuje ilustrace v Galerii Div.oka. Výstava potrvá do 18.února 2017

Článek

Jak ses dostala k ilustracím? Bavila tě grafika už od malička nebo to začalo mít tu správnou chuť až na průmyslovce?

Už od dětství mě bavilo kreslit a malovat. Zkoušela jsem různé techniky a styly, ale až právě na střední jsem našla to pravé. Ilustrace. Zpočátku to byla směska všeho, ale až  nedávno jsem si uvědomila, co mě nejvíce baví. Umělecká průmyslovka pro mě byla jasnou volbou.

Je to tvoje historicky první výstava? Jak sis užila vernisáž?

Ano, je to moje první výstava. Vernisáž byla opravdu super. Vůbec jsem nečekala, že se tolik lidí přijde na mé práce podívat. Spolužáci byli fakt skvělí, a musím poděkovat Lucii Slabé, že mi tak krásně na vernisáži zahrála na housle. Od učitelů a veřejnosti jsem očekávala nějakou tu kritiku, ale slyšela sem spíše jen chválu a to mě velmi překvapilo.

Název Limbo asi budeš muset vysvětlit. A proč právě Limbo?

Název Limbo je z anglického překladu "předpeklí", ale já výstavu pojmenovala podle počítačové hry LIMBO, od které nevíte co čekat. A to právě vystihuje moje kresby, vůbec nevíte, co si pod nimi představit.

Tvoje rodina tě podporuje na umělecké dráze? Kdo je tvůj největší rodinný fanoušek?

Moje rodina mě samozřejmě podporuje. Pro mě to bylo vždycky snadné, jelikož i můj otec skvěle kreslí a má k umění cit. Největší rodinný fanoušek je především moje milovaná starší sestra, která mě velmi podporuje. Ale taky strýc, kterému vždycky pomůžu a ráda vyhovím, když za mnou přijde s prosbou vytvořit to, co právě potřebuje.

Víme, že momentálně se chystáš na stáž do Florencie, byla jsi vybrána jako nejlepší z nejlepších. Považuješ to za poctu a taky trochu jako životní zkušenost?

Určitě ano, ale myslím, že u nás ve třídě je spousta talentovaných lidí, co si to také zaslouží.

Trávit celý měsíc ve Florencii a pracovat tam v grafickém studiu je určitě krok dopředu ve tvé budoucí kariéře. Co si od stáže v zahraničí slibuješ?

Opravdu velký krok vpřed, protože se mi taková příležitost nemusí znovu naskytnout. Nejvíce chci získat další zkušenosti, ale i poznat nové lidi a místa.

Kde bereš inspiraci k tvorbě?

Inspiraci beru okolo sebe. Všímám si lidí, toho co dělají a především jejich výrazů na obličeji. A právě zachytit ten okamžik lidského výrazu v ten správný moment je to nejlepší.

Galerie Divoká stále mění svůj název, je to taková slovní hříčka našich umělců. Nejdřív byla Divoká, pak Div.oka, teď je tečka uprostřed písmene O, prostě divočejší už to být nemůže. Je to nápad učitelů nebo vás studentů? A co tvoje ilustrace? Splňují aspoň trochu tu podmínku umělecké divokosti?

Pojmenovat galerii Divoká byl, pokud se nemýlím, nápad studentů. Ale s tečkou a jejím posunováním, si nejsem jistá. A mé ilustrace, no myslím, že ty už více divočejší být nemůžou.

A jaké jsou tvoje plány do budoucna? Kam se chystáš po škole?

V budoucnu chci ze všeho nejvíce poznat svět a navštívit spoustu zajímavých míst. Ale plánuji i vysokou školu, obor ilustrace a grafika, tak doufám, že se to všechno povede.            

Reklama

Výběr článků

Načítám