Hlavní obsah

V FC Hlučín došlo ke změně majoritního vlastníka klubu

Novinky, Lenka Hatlapatková

V FC Hlučín došlo ke změně majoritního vlastníka klubu. V jeho čele nyní stojí Alan Jančík, majitel skupiny JTA, a Milan Hudeczek, majitel společnosti Fichna-Hudeczek.

Foto: Archiv FC Hlučín
Článek

Dosavadnímu manažerovi a sponzorovi, bývalému hlučínskému fotbalistovi Lumíru Kotovi, který vedl FC Hlučín od roku 1998, v závěru loňského roku zásadní zdravotní problémy neumožnily déle stát v čele klubu. To mělo tvrdý dopad na chod klubu, v jehož financování hrál Lumír Kot nezastupitelnou roli.

V začátku roku 2014 se tedy FC Hlučín soustředil především na udržení dosavadního chodu. To se podařilo, většina týmů se účastnila zimních soustředění a všechny odehrály soutěžní utkání a turnaje, na nichž fotbalisté skvěle reprezentovali jak klub, tak město Hlučín. Nicméně absence finanční podpory se viditelně odrazila na finanční stabilitě klubu, což bylo důvodem zásadní změny v jeho vedení.

„Chceme udělat maximum, aby se klub opět „postavil na nohy“ a byl schopen plně a včas dostát svým závazkům,“ konstatuje nový spoluvlastník klubu Alan Jančík, majitel skupiny JTA. Zároveň však připouští, že FC Hlučín se na přelomu roku 2013 a 2014 dostal do opravdu složité finanční situace.

„Aby klub, jehož roční rozpočet se pohybuje ve výši zhruba 7 miliónů korun, mohl nadále nejen fungovat, ale také se rozvíjet, potřebuje se vyrovnat se závazky z minulosti. I proto jsme město Hlučín požádali o mimořádnou dotaci ve výši dvou miliónů korun, jež by pomohla odrazit se od pomyslného dna fotbalovému společenství, které město Hlučín reprezentuje už od roku 1923. Za tu dobu klubem, v němž se v současné době fotbalu věnuje 50 dospělých a zhruba 300 fotbalistů v mládežnických kategoriích, prošly generace fotbalistů nejen z Hlučína, ale také z celého Hlučínska, které zahrnuje zhruba čtyři desítky obcí,” uvedl Alan Jančík.

Starosta Hlučína Pavol Kubuš k tomu podotkl: „Podpora hlučínského fotbalu je už dlouholetá. V době, kdy vznikala akciová společnost FC Hlučín, se město rozhodlo do společnosti nevstupovat a podporovat fotbalovou mládež a dorost prostřednictvím občanského sdružení Sportovní klub FC Hlučín. Město pronajímá klubu pozemky a budovy za symbolické nájemné a každoročně přispívá na provoz částkou zhruba 1,5 miliónu korun. Předpokládám, že v tomto trendu bude město i v budoucnu pokračovat a hlučínští fotbalisté budou město kvalitně reprezentovat. Ostatně vítáme veškeré sportovní aktivity, do kterých se může zapojit naše mládež.“

S tím souzní i zcela nová koncepce klubu, jež je ještě více zaměřena na podporu výchovy mládeže a talentů.

„Sport je pro mladé lidi skvělou volnočasovou aktivitou, která je učí disciplíně a fair play. V našem klubu se kluci kromě toho stávají součástí dlouholeté historie hlučínského fotbalu, často navazují na rodinnou tradici a díky tomu si intenzivněji uvědomují sounáležitost s prostředím, ve kterém žijí. Chceme chlapce co nejvíce motivovat, i proto je jedním z našich cílů postup staršího dorostu U19 zpět do celostátní ligy. A zdaleka nejde o cíl jediný. Chceme udržet ostatní mládežnické týmy i soutěž dospělých na stejné úrovni, hrát o přední umístění,“ dodal Alan Jančík.

Reklama

Výběr článků

Načítám