Hlavní obsah

V dubnu bude mít premiéru komedie Deskový statek

Novinky, Petra Kučerová
Aktualizováno

„Po prvním přečtení jsem si řekl – tak do toho bych šel.“ To jsou slova režiséra Igora Stránského, který začal v polovině února připravovat ve Slováckém divadle inscenaci Deskový statek.

Foto: Jan Šmach

Josef Kubáník si v komedii Deskový statek zahraje hlavní roli Fistra, majitele realitní kanceláře s politickými ambicemi

Článek

Česká komedie dramatika, učitele a spisovatele Václava Štěcha byla poprvé uvedena už v roce 1908, i když vytváří dojem, že musela být napsána v současnosti. Reaguje na situace známé z každodenního života, tedy na praxi realitních kanceláří a na zákulisí politiky. Vše ale s nadhledem a s inteligentním a laskavým humorem.

„Jednak jsem se 16 let coby ředitel Slováckého divadla s komunální politikou potýkal a vím, jak to v jejím zákulisí vypadá. Pak mám taky v rodině realitního makléře a trochu jsem nahlédl na to, jak funguje realitní trh. A nakonec je tam i kousek zamilovaného příběhu,“ osvětluje Igor Stránský, proč mu hra byla hned blízká.

Hlavní roli Fistra, majitele realitní kanceláře s politickými ambicemi, svěřil Igor Stránský Josefu Kubáníkovi.

„Nejsem z těch, kteří by obdivovali českou klasiku a byli štěstím bez sebe, že se na jeviště dostávají zapomenuté, sto let staré hry. Ale když jsem Deskový statek poprvé četl, měl jsem za to, že jej musel napsat někdo současný, a tím rozkošným jazykem jen umocnil všechny situace a vtipy. Jsou v nich přesné pointy, hra má spád. A ta lehkost, která vyžaduje civilní herectví, je přesně to, co mě na divadle baví,” uvedl představitel hlavní role Josef Kubáník.  

Ke spolupráci si Igor Stránský přizval scénografa Miroslava Malinu, výtvarnici kostýmů Marii Jiráskovou, dramaturgyni Ivu Šulajovou a hudební nastudování písní 30. let, kam divadelníci děj umístili, si vezme na starost Josef Fojta. Premiéry Deskového statku se publikum Slováckého divadla dočká 25. dubna. 

O čem je Deskový statek?

Vlivný majitel realitní kanceláře má politické ambice a touží stát se starostou. K tomu mu mají dopomoci další vážení občasné města, kteří vytvářejí různé, neprůhledné a často i protichůdné taktiky na získávání voličů.

Kromě toho je však i schopným obchodníkem realitami a navíc i úspěšným zprostředkovatelem nových známostí. Vše ale dělá elegantně, nenápadně a tak, že nikdo o jeho aktivitách nemá tušení. Jednoho dne však za sekretářku v otcově firmě zaskočí jeho dcera Julie, zamiluje se do jednoho z klientů a začne všemu přicházet na kloub…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám