Hlavní obsah

V Držovicích uspořádali potřetí hody, soutěžilo se o nejlepší buchtu i slivovici

Novinky, Michal Mucha
Aktualizováno

Od pátku do neděle zaznívalo v Držovicích: „Či só hode, naše hode….“ Obec uspořádala již potřetí Držovické hody, a musí se nechat, že s parádou a ve velkém stylu.

Foto: Michal Mucha

Muzikanti a tanečníci z hanáckého souboru písní a tanců KLAS na žebřiňáku.

Článek

V pátek odpoledne proběhly v prostoru hasičské zbrojnice soutěže O držovskó bochto a O kotel nejlepší držovské slivovice, likéru či pálenky. Starostka Držovic Blanka Kolečkářová k tomu dodala s úsměvem: „Letos nepřišel jediný vzorek likéru, zato pálenku si porota pochvalovala."

Atmosféru hanáckého prostředí dotvořilo v pátek vystoupení folklórního souboru Mánes, který už existuje neuvěřitelných 68 let. Nenechal se zahanbit ani ženský pěvecký soubor z Čelechovic na Hané se svými písněmi.

Za pomoci dobrovolných hasičů a dětí se opentlila májka a u památníčku slavnostně postavila. První noc hlídala mužská chasa z Držovic. Nutno podotknout, že ji uhlídala.

Sobota již byla veselejší. Jednak bylo krásné počasí, které vylákalo více obyvatel z domovů, ale i program byl bohatší. Kolem třetí hodiny odpolední se sešli u kaple před hasičskou zbrojnicí všichni hodovníci, hosté a účinkující. Moderátor akce Michal Mucha přivítal významné osobnosti 2. ročníku Držovického histopedálu 2013.

Tato akcička v duchu historických kol a retro oblečení měla svůj půvab a kouzlo. Pozvání přijala devítinásobná mistryně světa na vysokých kolech, držitelka dvou stříbrných a čtyř bronzových medailí z mistrovství světa v dráhové cyklistice ve sprintu a současná starostka města Ždánice Iva Zajíčková. Se stejným kolem dojela i dvojnásobná mistryně ČR na vysokých kolech Svatava Hrdá z Lipníku nad Bečvou.

Samozřejmě mezi vysokými koly exceloval mistr světa, velký cestovatel a držitel světového rekordu pan Josef Zimovčák. Mezi jeho nejznámější kousky patří ujetí 522 km za 24 hodin nebo procestování Ameriky napříč za 28 dní, kdy najel 4860 km. Nejznámější je však jeho jízda před pelotonem na Tour de France.

Pozvání přijal i Václav Obr z Čech pod Kosířem. Děti se tak mohly svézt v pravém historickém kočáru Mylord a projet se vesnicí. Největší atrakcí byly asi vystoupení a jízda muzikantů z hanáckého souboru písní a tanců Klas, kteří se vezli na žebřiňáku. I tanečnice ze souboru ukázaly, že se nebojí jezdit v kroji na vysokém kole. Samozřejmě v doprovodu své „klasácké chasy“.

„Příště si to s moderátorem vyřídím, protože jízda měla být za odměnu, a ne za trest, protože málokdo ví a moderátor už vůbec ne, jak dlouho trvá žehlení takového kroje,“ dodala po dramatické jízdě s úsměvem tanečnice Vendulka.

Akce pokračovala průvodem obcí až na fotbalový stadion TJ Sokol Držovice, kde už probíhala výstava drobného zvířectva. Chovatelé z Držovic zde prezentovali své nejlepší kousky.

Májku druhou noc hlídali místní hasiči a rovněž ji uhlídali. Večer pokračoval besedou u cimbálu s muzikou ze Slovácka v hotelu Romže. V neděli byla dopoledne v kapli sloužena slavnostní hodová mše svatá a Držovické hody byly ukončeny slavnostním procesím pro tradiční požehnání ke kapličce svatého Floriána na kopci s doprovodem hasičů z SDH Držovice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám