Hlavní obsah

V drsné komedii o mladých delikventech se místo jídla "vaří" emoce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Přesně tak to dnes chodí,“ poznamenal šeptem jeden z diváků na adresu hry O klucích aneb Jsem Kuchta během představení, které se uskutečnilo ve čtvrtek 28. listopadu v Kodymově národním domě v Opočně. A měl pravdu.

Foto: Lenka Raubová

Během hry O klucích aneb Jsem kuchta se na scéně spíše „vaří“ emoce a antihrdinové zkouší, co vydrží kuchařka i státní zástupce.

Článek

Na jevišti v té chvíli byli čtyři nebezpeční kluci, kteří si neberou servítky ani ve vyjadřování, ani v řešení situací. Agrese je základním ukazatelem jejich chování a agrese také způsobila závažné konflikty se zákonem všech členů čtveřice.

Za své prohřešky daleko za hranicemi zákona mají mladíci absolvovat AAT neboli Anti Agresivní Trenink v podobě kurzu vaření, jehož cílem je delikventy naučit nejen vařit a připravit menu skládající se z několika chodů, ale především je donutit respektovat jasně daná pravidla.

Kvarteto má však pouze jediný společný rys (agresivní jednání) a k tomu spoustu odlišností (sociální původ, vzdělání atd.), a tak se na scéně místo přípravy reprezentativního menu spíše „vaří“ emoce a antihrdinové zkouší, co vydrží kuchařka i státní zástupce, testují ovšem také sami sebe navzájem, až se celý kurz vymkne kontrole.

Jak vše dopadlo či dopadne? To už diváci z Opočna a okolí vědí, ti ostatní si na rozuzlení musí počkat. Další reprízy inscenace O klucích aneb Jsem Kuchta německého autora Davida Giesselmanna, kterou připravilo pražské Divadlo U22 (premiéru měla v říjnu), na sebe určitě nenechají dlouho čekat.

Dodejme, že režisér Roman Urbanec obsadil role studenty a čerstvými absolventy herecké konzervatoře v Praze na straně jedné, na druhé pak zkušenými herci. Zatímco antihrdiny hrají začínající a nesporně talentovaní herci Filip František Červenka, Aleš Kaizner, Martin Klapil, Darija Pavlovich, Martin Šnajdr/Daniel Beroun, představitele světa dospělých – kuchařku Christine a státního zástupce Aschenbacha - ztvárňují mnoha divadelními postavami ostřílení Dana Novák Pešková a Jiří Bartoň.

Vedle sledování děje tak publikum může zároveň porovnávat herecké výkony rozdílných generací. A porovnání je to více než zajímavé, představuje tak přidanou hodnotu představení O klucích aneb Jsem kuchta.

Reklama

Výběr článků

Načítám