Hlavní obsah

V Dolní oblasti Vítkovice opět duněla hudba

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již osmé zastavení na Techno trase Fajného léta 2013 mohli prožít návštěvníci tentokrát v industriální národní kulturní památce Dolní oblast Vítkovice. Návštěvníci tak mohli navštívit Vysokou pec č. 1, multifunkční halu Gong a Malý svět techniky vybudovaný v bývalé Energetické ústředně zvané U6.

Foto: Josef Zajíc

Dolní oblast Vítkovice v Ostravě. Techno trasa Fajného léta. 25. 8. 2013

Článek

Techno trasa Fajného léta 2013 vizuálně spojuje 12 objektů technického rázu. Objekty jsou spojeny s tradicí hornictví, hutnictví, strojírenství, železniční dopravy, automobilového průmyslu, ale také hasičské techniky.

V neděli od 14 hodin se mohli návštěvníci Dolní oblasti Vítkovice zúčastnit prohlídky technických památek oblasti. Navštívili tak Vysokou pec č. 1, kde se dostali skipovým výtahem k hrdlu vysoké pece, kam se navážela ruda. Po schodech vyšli na nejvyšší bod vysoké pece ve výšce 70 m a porozhlédli se po okolí Ostravy.

Navštívili také bývalý plynojem přebudovaný do multifunkční auly Gong a mohli navštívit s dětmi Malý svět techniky, který sídlí v bývalé Energetické ústředně zvané U6. Návštěvníci tak mohli zhlédnout technické zajímavosti ve stylu vědeckofantastických románů Julese Verna. Pozorný návštěvník si všiml prosklené budovy ve výstavbě nazvané Velký svět techniky. Budova bude pravděpodobně otevřena v roce 2014.

Jako doprovodný program si mohly především děti vyzkoušet svoji fyzickou zdatnost na skákacím hradě, šikovnost při jízdě na čtyřkolkách a obrazotvornost při skládání kostek.

Pro zájemce zde opět šéfkuchař Ladislav Slawik nabízel ochutnávky jídel „Jak šmakuje Moravskoslezsko”. Tentokrát mohli návštěvníci ochutnat povidlovou omáčku s hovězím vařeným masem a houskovým knedlíkem. Jako sladkou tečku ochutnali tvarohový koláč zvaný Tvarožník.

Programem provázel moderátor setkání v Dolní oblasti Vítkovice Marcel Gajdáček, který uvedl koncerty René Součka, písničkáře z Frýdku-Místku, a známého televizního baviče a zpěváka Vladimíra Hrona. Program byl zakončen koncertem Kabát - revival, jedné z nejvěrnějších kopií slavné české skupiny.

Deváté a desáté zastavení na Techno trase Fajného léta 2013 bude 7. září 2013 v Hornickém muzeu na Landek Parku a 8. září 2013 v Areálu čs. opevnění v Hlučíně - Darkovičkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám