Hlavní obsah

V Dobřívi se chystají na jubilejní dvacátý ročník Hamernického dne

Novinky, Marek Velebný

Každoročně třetí sobotu v květnu, letos tedy 21. května, se v areálu národní kulturní památky vodní hamr Dobřív uskuteční již 20. ročník tzv. Hamernického dne. Sjedou se sem kováři, umělečtí kováři a podkováři ze všech koutů republiky, ale i prodejci potřeb pro kováře, šperků, platnéři, zbrojíři.

Foto: Marek Velebný

Vodní hamr v Dobřívě (loňský ročník akce 2010)

Článek

V sobotu 21. května mezi 9. a 18. hodinou se uskuteční v areálu vodního hamru v Dobřívě na Rokycansku jubilejní 20. ročník tzv. Hamernického dne. Nejvíce budou zastoupeni členové Kovářského společenstva ze západních Čech.

Unikátní objekt hamru je připomínán již v 16. století, jeho dnešní podoba pochází z roku 1695 a je jedinou památkou svého druhu v České republice. Jsou zde k vidění tři vodní kola pod vantroky, váhy ze 17. století, měchy, skružovačky a celý sortiment výrobků, které se zde vyráběly až do roku 1956. Hamr je od roku 1971 pobočkou muzea Dr. B. Horáka v Rokycanech.

Na Hamernický den přijíždějí každoročně i mladí kováři, učni a studenti středních odborných škol s výukou kovářství. Učni se účastní soutěže Dobřívský cvoček, kdy v první kategorii musí vykovat co nejvíce hřebíků ve stanoveném čase. Druhá kategorie zahrnuje volnou uměleckou tvorbu.

Těšit se můžete nejen na hamerníka Pepina, který vás provede unikátní památkou, ukáže vám kování hřebíků, kováře Slavatu a další, na stánky s kovářskými výrobky a potřebami pro kováře, ale také na bohatý doprovodný kulturní program. Vystoupí skupiny historického šermu Harcíři z Rokycan, Gloria z Plzně, divadelní a šermířský spolek Beřkovští ze Šebířova, skupina historické hudby Holba z Třemošné, Divadlo na káře z Moravy.

Jak se lze na unikátní technickou památku dostat? Ve spolupráci se spolkem železniční historie Lokálka Group Rokycany bude vypraven zvláštní historický motorový vlak Hamerník expres do Mirošova a odtud návštěvníky odveze historický autobus RTO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám