Hlavní obsah

V Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě vystavuje Jiří Kuděla

Novinky, Josef Zajíc

Již třetí sezónu pokračují výstavy uměleckých děl v Galerii současné malby ve foyeru ostravského Divadla Antonína Dvořáka. Letošní sezónu zahájila v pondělí 7. září výstava obrazů Jiřího Kuděly s názvem UNI/FORMY.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava. Divadlo Antonína Dvořáka. 7.9.2015. Výstava obrazů Jiřího Kuděly.Zleva: Kraj II., Kraj I.

Článek

Výstavou se prezentuje mladý umělec, malíř a pedagog katedry malby Fakulty umění Ostravské univerzity v Ostravě Jiří Kuděla. 

Vernisáž otevřel Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla Moravskoslezského, který konstatoval, že pravidelné výstavy ve foyer divadla navštíví, díky představením inscenací v divadle, něco okolo 10 000 lidí - ti byli v průběhu dvou sezón seznámeni s tvorbou umělců v Galerii současné tvorby.

„Jiří Kuděla je uhranut bohatstvím tvarů, jejich strukturou a barvou. Svou fascinaci beze zbytku ve svých obrazech uplatňuje a rozvíjí,” uvedl kurátor výstavy Martin Klimeš. „Jeho postavy nebo portréty nejsou popisným realismem, ale jsou malovány se zřejmým požitkem a především jsou lukulskými hody, při nichž namísto vybraných pochoutek nám malíř servíruje divoké tvary, bohaté textury, dynamické proměny, neobvyklé povrchy, náhlé metamorfózy, ale i tajemství  a napětí,” dodal kurátor.

Jiří Kuděla, původem ze Zlína, patří mezi mladou střední generaci a na ostravské scéně je jeho dílo dobře známo. Samostatně vystavoval již v několika galeriích v České republice i v cizině. Název UNI/FORMY je záměrně dvojznačný a nabízí více možností jak jej číst. Jednak jako krajové začlenění jedinců do skupiny, nebo jako formu malířské řeči díky zvoleným malířským prostředkům  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám