Hlavní obsah

V dešenické tvrzi proběhne veřejná dražba obrazů žáků z kurzů malířky Anny Halasové

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrz v Dešenicích se na jeden měsíc proměnila na unikátní výstavní galerii. Malířka Anna Halasová ve spolupráci s úřadem městyse Dešenice tam uspořádala výstavu obrazů svých žáků kurzů s názvem Kresby a malby 2017-2018. V sobotu 17. listopadu se můžete těšit na veřejnou dražbu třiceti obrazů.

Foto: ilustrační foto ze soukromého archivu Anny Halasové

Aktuální výstava obrazů dešenické malířky Anny Halasové v Českém rozhlase v Plzni byla prodloužena do 15. listopadu 2018

Článek

Účastníci lekcí, které vede malířka Anna Halasová, se v sobotu 27. října sešli v dešenické tvrzi na slavnostní vernisáži. Připravena pro ně byla památka na kurz, který absolvovali.

„Dnes se tu sešlo na 25 autorů a vystavují zde 50 prací, které jsou z období roků 2017-2018. Každý autor přinesl jeden, dva nebo tři obrázky ze své práce," řekla na vernisáži Anna Halasová. Součástí vernisáže byla i dvě hudební vystoupení. Akci doprovodila s hrou na keyboard Lenka Kindlmanová a žáci DDM z Nýrska.

Oblíbenou malířskou dílnu Anny Halasové navštěvují jak děti, tak dospělí. „Ráno přijdou žáci v devět hodin na kurz a končí v sedmnáct hodin, kdy už si domů odnesou hotový obrázek. Ale co tomu předchází? Každý si přinese svůj vlastní motiv. Já nechci žáka přesvědčovat, aby maloval něco, co chci já, takže to není nikdy tematické, ale oni si malují to, co chtějí oni. Já je učím pouze techniku. Takže i na výstavě obrazů je vidět, že si každý dělá sám za sebe.

Kurz malování, který vedu, není nijak věkově omezen. Nejmladšího žáka mám asi pětiletého a nejstarší paní, která můj kurz navštěvovala je 65 let. Ten, kdo tvrdí, že nikdy nemaloval, že to neumí, je někdy velmi překvapen, že si domů odnese hezké dílko. A většinou se mi žáci vrací, takže to není jenom o jednom kurzu. Mají jich už za sebou třeba tři i čtyři.

Samozřejmě, že plánuji i další kurz, ale někdy zjara, protože kurzy jsou jen jarní a podzimní. V létě to nemá smysl, protože jsou všichni na dovolené, vlastně i rodiče s dětmi. Takže když by měl někdo o kurz malování zájem, může se přihlásit přes Obecní úřad Dešenice," vysvětlila Halasová.

„Na slavnostní vernisáži se tu sešlo i docela hodně hostů, kteří si mohli všechna díla prohlédnout, který obrázek by se jim eventuálně líbil. Výstava bude ukončena v sobotu 17. listopadu, kdy od 15 hodin se renesanční sál promění v aukční síň. Pořádáme zde totiž prodejní aukci třiceti vybraných obrazů a aukci povede profesionální dražebník. Na aukci jsou srdečně zváni všichni, kdo by měli zájem koupit si krásný obrázek i jako netradiční vánoční dárek," dodala dešenická malířka Anna Halasová.

Reklama

Výběr článků

Načítám