Hlavní obsah

V Chudenicích na Klatovsku vzpomenou na básníka Jaroslava Kvapila

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 23. září se v Chudenicích uskuteční vzpomínkový den na chudenického rodáka, básníka, šéfa činohry Národního divadla v Praze Jaroslava Kvapila. Ten se v Chudenicích narodil 25. září 1868 - tedy před 150 lety na Starém czerninském zámku, kde jeho otec Hynek Kvapil pracoval jako zámecký lékař.

Foto: ilustračnní foto z archivu Ludvíka Pouzy

Starý czerninský zámek, kde se Jaroslav Kvapil narodil 25. září 1868 - tedy před 150. lety.

Článek

„Vše odstartuje vzpomínkovým aktem ve 13 hodin u pamětní desky Jaroslava Kvapila, která se nachází na budově našeho zámku. Poté se přesuneme do kostela sv. Jana Křtitele v Chudenicích, kde ve 14 hodin bude následovat zádušní mše. Od 15 hodin se rozezní nádvoří starého zámku promenádním koncertem Dechového orchestru ZUŠ Klatovy – KUFR pod vedením Františka Kubáně a od 16 hodin se uskuteční beseda s vnoučaty Jaroslava Kvapila přímo na zámku,” informovala kastelánka zámku Chudenice Miroslava Žáková.

Po 17. hodině pak budou položeny věnce u hrobu Jaroslava Kvapila na hřbitově v Chudenicích, což celou akci ukončí.

„V Chudenicích se Jaroslavu Kvapilovi věnujeme celý rok. V dubnu byl pochod po stopách Jaroslava Kvapila, na zámku je do konce září k vidění i unikátní výstava k opeře Rusalka, kde veřejnost může vidět i kostýmy zapůjčené z Národního divadla v Praze. V neděli 23. září bude po celý den otevřena zdarma i rodná síň Jaroslava Kvapila na našem zámku, kde jsou fotografie z jeho působení v Národním divadle, rukopisy, přebaly knih, plakáty jeho her a další,” dodala Miroslava Žáková.

Na vzpomínkový den do Chudenic dorazí i vnoučata Jaroslava Kvapila, zástupci Národního divadla Praha a nebo představitelé Muzea zednářství a Veliké lóže České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám