Hlavní obsah

V českých science centrech je stále živo

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na počátku prázdnin čekají v českých science centrech na zájemce obří bubliny, elektrizující jiskření, vynálezy v duchu retra, blízká setkání třetího věku i vernisáž výstavy.

Foto: Techmania Science Center

V Labodílnách brněnského science centra si můžete každý prázdninový den užít speciální programy plné experimentů.

Článek

brněnském science centru VIDA! prázdniny rozhodně neznamenají prázdné dny. Naopak – v Labodílnách si můžete každý prázdninový den užít speciální programy plné experimentů.

V červenci budou hlavním tématem bubliny. Dozvíte se, z čeho připravit ten nejlepší bublinový roztok, jak funguje bublinový stroj poháněný suchým ledem a budete-li mít štěstí, do bubliny se možná i celí schováte. Srpnové pokusy budou pořádně jiskřivé, budou totiž zasvěceny elektřině. Odvážlivci mohou navíc na vlastní kůži zakusit účinky Van de Graafova generátoru.

A pokud patříte mezi plnoleté, vypravte se na "VIDA! After Dark". Každý první čtvrtek v měsíci můžete VIDU! navštívit i v noci, od 19:00 do 23:00, s barem a hudbou. Zatímco ve čtvrtek 7. července dojde na "zlatá šedesátá" a bude se vzpomínat na přistání lidí na Měsíci, bezešvé silonky či třeba internet, ve čtvrtek 4. srpna na vás čeká chladivý program plný suchého ledu a tekutého dusíku.

V liberecké iQLANDII se léto ponese ve znamení nové expozice "Překonané (?) vynálezy". V osmi tematických celcích se seznámíte s věcmi, které se donedávna používaly v běžném životě a jež dnes patří do propadliště dějin.

Valcha, první mobilní telefon vážící 6 kg, svitkové filmy, elektrický počítací stroj Nisa nebo třeba počítač iQ 151 – to je jen malá ochutnávka toho, co uvidíte. Pamětníci budou jistě nadšeni a mladší generace zase budou muset potrápit své mozkové buňky, aby vůbec přišly na to, k čemu některé z exponátů sloužily.

To v olomouckém populárně-naučném centru Pevnost poznání startuje se začátkem prázdnin i registrace do unikátního programu pro seniory "Blízká setkání třetího věku". Ten je určen všem zájemcům ve zralém věku, kteří chtějí vědět, jak efektivně a pozitivně ovlivnit průběh vlastního stárnutí. Speciální interaktivní program potrvá od září do prosince 2016. Bezplatné ukázkové lekce však mohou zájemci navštívit již v červenci.

Lektoři účastníkům pomohou překonat celou řadu překážek, které s sebou narůstající věk přináší. Prostřednictvím tří tematických oblastí – fyziologie lidského těla, mozkového joggingu a fyzioterapie – dokonale porozumíte svému tělu jako celku, který drží pohromadě na základě rovnováhy fyzického, ale stejně tak i duševního zdraví. Ukázkové lekce, které jsou pro všechny zájemce zcela zdarma, se uskuteční již 16. července, 10. srpna a 9. a 10. září.

Navštívíte-li Planetárium Ostrava, čeká na vás nejen nebe plné hvězd i vzdálené vesmírné dálavy, ale také soudobé umění. Ve středu 13. července v 18:00 proběhne v tamní Galerii Mira vernisáž výstavy malíře Ivo Sumce s názvem "Nová kolonie".

Galerie Mira je dvojhvězdou vědy a umění pojmenována podle skutečné dvojhvězdy v souhvězdí Velryby. V latině totiž Mira znamená nádherná, udivující nebo výjimečná. Na prohlídku výtvarných děl posléze naváže i pořad v sále planetária, kde vás hvězdnou oblohou provede Ivana Marková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám