Hlavní obsah

V Českém Těšíně otevřelo své brány soukromé hasičské muzeum

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První soukromé hasičské muzeum na území Moravskoslezského kraje bylo otevřeno ve středu 1. června v centru Českého Těšína. Provozuje jej vydavatel hasičské literatury, sběratel hasičských předmětů a nadšenec Josef Jendřišak. Ten chce do expozic přilákat hlavně základní školy. Vstupné je dobrovolné.

Foto: por. Mgr. Petr Kůdela

Hasičské muzeum v Českém Těšíně

Článek

V Ostravě-Přívoze funguje úspěšně již šest let Hasičské muzeum města Ostravy, které za tu dobu navštívilo 34 tisíc osob. Další malé expozice, vitríny či „síně tradic“ mají dobrovolní hasiči na svých zbrojnicích. Josef Jendřišak vytvořil své muzeum sám, pouze ze svých vlastních sbírek i peněz, nezávisle na sborech dobrovolných hasičů i na městu Český Těšín.

Soukromé hasičské muzeum je v první části zaměřeno na historii hasičských sborů v Českém Těšíně, která sahá až do roku 1870. Na panelech jsou vedle toho vyvěšeny historické hasičské noviny a další tiskoviny, vystřihovánky moderních zásahových vozidel, hasičské nášivky, medaile.

Zajímavě je zpracována i část věnovaná hasičské filatelii a jejím úspěchům v ČR a Polsku. Muzeum doplňují zásahové přilby, zmenšené modely vozidel, hračky pro děti, fotografie a další exponáty, včetně pivních půllitrů.

Josef Jendřišak zatím o pomoc či spolupráci město Český Těšín nežádal, protože měl „starosti“ s muzeem. Nevylučuje však, že by minimálně pozvánka do expozic -pro turisty - byla součástí zdejšího informačního centra. Není vyloučena ani spolupráce s Hasičským muzeem města Ostravy, které provozuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje v objektu města.

Reklama

Výběr článků

Načítám