Hlavní obsah

V Českém Brodu sejdete po schodech do 15. století

Novinky, Jan Řehounek

I v zimě je možné si udělat výlet za atraktivními památkami. Například do Českého Brodu, kde v bývalé radnici, původně gotické, přestavěné v 18. století renesančně, dnes sídlu Turistického informačního centra, sestoupíte po několika schodech zpět do historie.

Foto: Jan Řehounek

Vstupní prostor českobrodského podzemí.

Článek

Téměř jako pan Brouček Svatopluka Čecha do patnáctého století. Přesněji řečeno, do podzemních chodeb.

Toto podzemí je z českobrodských památek turisticky bezesporu nejatraktivnější. Sklepy, lochy, malé i velké místnosti – to vše pospojované podzemními chodbami.

O českobrodském podzemí se po generace vyprávělo, leč vše bylo pouze ve verbální rovině. Báchorky se shodovaly v tom, že všechny podzemní chodby vycházejí zpod kostela svatého Gotharda a sahají až za městské hradby.

V roce 1970 se domněnky potvrdily. Pracovníci Městského kulturního a společenského střediska narazili ve sklepě bývalé radnice za hromadou uhlí na zazděný portál. Po probourání se objevila podzemní chodba, bohužel téměř zasypaná. Doba však takovýmto aktivitám nepřála, a tak bylo s pronikáním do českobrodského podzemí započato až po roce 1990.

Parta nadšenců založila Spolek pro ochranu kulturních a historických památek Českobrodska. Díky obětavé práci řady dobrovolníků se po vytěžení obrovského množství zásypového materiálu podařilo odkrytými chodbami propojit několik sklepů. Po slavnostech pořádaných u příležitosti 560. výročí bitvy o Český Brod se konečně probudila místní radnice a začala v rámci obnovy historických památek spolufinancovat i zpřístupnění podzemí.

Když už to vypadlo, že se blýská na dobré časy, přišly problémy. Odkryté chodby zaplavila voda, část kleneb se propadla. Naštěstí se těsně předtím podařilo získat pro bývalou radnici statut kulturní památky, takže bylo možné čerpat finanční prostředky i od ministerstva kultury a okresního úřadu.

Podzemní prostory o délce 300 metrů dostaly postupně dlažbu, elektroinstalaci, schodiště. První velký sklep je nejen vstupem do podzemí, ale i atraktivním místem pro pořádání kulturních akcí, společenských setkání a dokonce i svatebních obřadů.

Rozhodnete-li se navštívit podzemí Českého Brodu, můžete přijet v zimě každý všední den (8 – 11, 12 – 16 hodin, v PO a ST do 17 hodin) od května do září i o víkendech. Ochotně se vás ujmou v Turistickém informačním centru, nám. Arnošty z Pardubic 56 (tel. 321 612 218).

Další informace na www.cesbrod.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám