Hlavní obsah

V Černé Hoře se konalo národní finále ve znalostech a čepování piva

Novinky, Petr Mráček

V pondělí 29. dubna proběhlo v Černé Hoře národní finále (pro oblast Moravy) III. ročníku programu Akademie Pivních Znalců. Do programu se každoročně zapojuje několik set hostinských.

Foto: Lukáš Krajčo

Národní finále v čepování a znalostech piva v Černé Hoře

Článek

Do národního finále, která se konají dvě, to druhé proběhne příští týden v Protivíně, postoupili ti nejlepší z regionálních kol. 

Regionální finále se letos konala v Uherském Brodě, Jihlavě, Klášteře Hradiště nad Jizerou a v Praze. Vítězové z obou národních kol postupují do celostátního finále, které proběhne 20. května v Praze. Vítěz získá hlavní cenu, zájezd v hodnotě 50 000 Kč.

V tomto kole se utkalo 6 nejlepších výčepních:

Ondřej Mcháček ze Štenberku

Drahomír Bobek z Třebíče

Zdeněk Novosad z Nových Dvorů

Marek Warenich ze Štenberku

Petr Pavlica z Veselí nad Moravou

Daniel Krejčí z Brna

V prostředí pivovaru Černá Hora, v místech, kde stála kdysi pivovarská restaurace, do které rád chodil i básník Petr Bezruč, předvedli účastníci svoje umění čepování piva a znalosti ve čtrnácti otázkovém testu, před pětičlennou porotou, ale také před svými kamarády, či návštěvníky, kteří se přišli podívat, jak má správně načepované pivo vypadat. V porotě zasedli: Vlastimil Zede, Silvester Schwarz, Richard Procházka, Roman Jůn a Petr Mráček.

Mimo čepování piva - na hladinku, s čepicí a šnytu, porota hodnotila například přípravu výčepního prostoru, ošetření sklenic před čepováním, ale i samotný servis načepovaného piva.

Držitelem zlaté plakety Akademie Pivních Znalců z národního finále se stal Ondřej Mcháček ze Štenberku.

Držitelem stříbrné plakety Akademie Pivních Znalců z národního finále se stal Daniel Krejčí z Brna.

Držitelem bronzové plakety Akademie Pivních Znalců z národního finále se stal Petr Pavlica z Veselí nad Moravou.

Jak poznáte správné pivo? Co na pivu hodnotíme?

Vzhled piva, jeho barvu, čirost či zákal, pěnu. Vůně piva, které pocházejí ze surovin (slad, chmel, kvasnice) nebo vznikají při výrobním procesu například u svrchně kvašených piv. Říz piva, nasycenost piva oxidem uhličitým, který vzniká při procesu dokvašování v ležáckých tancích. Nízká nasycenost nebo absence CO2 zapříčiní mdlé pivo, které někdy nazýváme „kozou“. Naopak přesycenost piva oxidem uhličitým má za následek snížení jeho pitelnosti. Plnost piva. Velmi důležitý faktor ovlivňující pitelnost piva. Plnost (pocit chlebnatosti) je tvořena obsahem alkoholu a tzv. zbytkovým extraktem, což je zůstatek extraktu původní mladiny, který není prokvašen. Hořkost. Většina hořkých látek v pivu pochází z ušlechtilých odrůd chmele. Hořkost v pivu hodnotíme na kořenu jazyku několik sekund po polknutí piva. Nejdůležitějším atributem je celkový dojem – charakter piva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám