Hlavní obsah

V centru Ostravy vyrostla vesnice pod názvem Venkovské Trojhalí

Novinky, Josef Zajíc

Na největším ostravském zastřešeném náměstí vyrostla vesnice. Koná se zde od 8. do 10. září interaktivní výstava Venkovské Trojhalí. Vše je na jednom místě. Ještě v neděli 10. září mohou zájemci vidět historické traktory a pluhy, ale také nejmodernější zemědělskou techniku.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 10.9.2017 Venkovské TROJHALÍ.

Článek

Výstavu Venkovské Trojhalí pořádá Trojhalí Karolina, zájmové sdružení právnických osob v čele s ředitelem Ing. Petrem Šnejdarem. Techniku a zvířata zajistil hlavní organizátor Petr Gajda a nad vším bedlivě dohlíží produkční Trojhalí Karolina Kristýna Lindovská.

„Cílem naší třídenní výstavy je ukázat městským lidem venkovské hodnoty. Vše na jednom místě. Máme tu zvířata, zemědělskou techniku. Na výstavě mohou návštěvníci pochopit, jak se peče chléb, ale také z jakých ingrediencí. Ty je třeba zasít, nechat vyrůst, sklidit, namlít mouku a upéci chléb,” pozval na závěrečný den výstavy návštěvníky výkonný ředitel Trojhalí Karolina Ing. Petr Šnejdar.

Výstava ukazuje v živé a akční podobě vodní ptactvo, tedy husy a kačeny, hrabivé ptactvo jako jsou slepice, kuřata, kohouti. Nechybí ani holubi ve svém přirozeném prostředí i s holubníkem. Zvláště děti se mohou pomazlit se zvířátky a spatřit beránky, kozy a také vietnamské prasátko. Pro chovatele je zde připravená celá galerie králíků.

Na zastřešeném náměstí Trojhalí jsou vystavené historické traktory a pluhy. Moderní technice dominují traktory. Největší z nich, legenda jménem Magnum, traktor CASE IH Magnum 340 HD Hi eSCR, byl stále v největším obležení.

„V sobotu 9. září tu měla Gabriela Hradecká kurzy v pečení chleba. V tříhodinovém cyklu dopoledne a odpoledne předvedla přihlášeným zájemcům, jak se peče domácí chléb. V praxi ukázala technologii a postup prací od chlebového kvásku, přidání potřebných ingrediencí, jako je voda, mouka, koření, uválení těsta, jeho odpočinutí až po upečení čerstvého a voňavého chleba,” informovala v sobotu v podvečer produkční Trojhalí Karolina Kristýna Lindovská.

Pořadatelé připravili na všechny tři dny pestrý doprovodný program. Zvláště děti se mohou ještě v neděli vydovádět ve skocích do slámy z vlečky, projít si slámové bludiště. Pozorné a trpělivé děti mohly hledat jehlu v kupce sena, neházet flintu do žita nebo téměř pravé perly házet sviním.

„A to není všechno. Návštěvníci zde mohou sehnat nejčerstvější potraviny, nápoje a výrobky. Mohou poznat řemesla, která k vesnici patří, jako jsou kováři, hrnčíři a činnosti spojené se dřevem. Také si mohou koupit potravinové výrobky, které nabízí deset výrobců,” doplnil Petr Gajda, který na výstavu zajistil z okolních vesnic zvířata a zemědělskou techniku.

V pátek a v sobotu výstavu navštívilo více než dva tisíce lidí, v neděli pořadatelé očekávají ještě víc. Den návštěvníkům v neděli 10. září od 10.00 do 18.00 hodin zpříjemní cimbálová muzika.  

„A i kdyby bylo venku ošklivo, u nás je pořád hezky,” dodal Petr Šnejdar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám