Hlavní obsah

V celostátním finále T-Profi vybojoval jihočeský tým KERN-Liebers CR stříbro

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ověnčena stříbrem se v závěru minulého týdne vrátila z pražského republikového finále soutěže Talenty pro firmy (T-Profi) jihočeská reprezentace, smíšený tým českobudějovické strojírenské společnosti KERN-Liebers CR. K absolutnímu vítězství mu přitom chyběl jen onen pověstný krůček.

Foto: Petr Pokorný

Soutěžní tým KERN-LIEBERS CR při finále T-Profi v Praze.

Článek

Přestože jihočeské družstvo složené ze žáků Základní školy Šindlovy Dvory, Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Písek, pod vedením odborného garanta z firmy KERN-Liebers CR, dokončilo svou finálovou práci první a jako jediné v základním čase, v konečném hodnocení přidělila odborná porota těsné prvenství Středočechům.

„Nechybělo mnoho a vezli jsme domů zlato. Nicméně i druhé místo je obrovským úspěchem. Náš tým odvedl skvělou práci a zanechal v Praze velký dojem. Děti byly výtečné a předváděly skvělou souhru,“ uvedl Petr Šidlík, technolog společnosti KERN-Liebers CR a kapitán stříbrného celku.

Porota hodnotitelů složená ze zástupců firem, vzdělavatelů a hospodářských komor, hodnotila kvalitu i funkčnost zařízení. Sledovala také komunikaci týmu během montáže zařízení. „Nároky na znalosti a dovednosti finalistů se letos zvýšily a soutěžící uplatnili ve finále, kromě manuální zručnosti, také základní znalosti programování pomocí kapesního počítače BBC micro:bit, který má senzor pohybu, zabudovaný kompas a bluetooth modul,“ připomněla projektová manažerka Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů Zuzana Pavlasová.

V domovské firmě všichni netrpělivě čekali na výsledky finálového klání. Jako první pak na dálku dětem gratuloval jednatel KERN-Liebers CR spol. s r.o. Jaroslav Kopp. „Zapojení se do této soutěže bereme jako náš dílčí příspěvek k popularizaci a propagaci strojírenských profesí a technických oborů na školách,“ sdělil v souvislosti se soutěží Kopp.

Do celostátního finále, kterého se zúčastnilo 14 šestičlenných týmů, jeden z každého kraje ČR, tedy celkem 84 soutěžících, se družstvo KERN-Liebers CR probojovalo v loňském jihočeském kole T-Profi. Žáci uspěli v silné konkurenci dalších 10 týmů, z nichž tři přijely z Dolního Bavorska.

„V dnešní době, kdy se snažíme obsadit technické profese, vítáme a podporujeme každý nápad, jak motivovat mladé lidi ke studiu na podobně zaměřených školách. Mění se požadavky, parametry a člověk na sobě trvale pracuje. A když vidíme, s jakým zápalem se soutěžilo, máme naději, že zájem o technické obory časem poroste, a že se o jejich budoucnost nemusíme tolik bát,“ konstatovala vedoucí personálního oddělení KERN-Liebers CR Dagmar Valentová. Druhé místo ve finále je podle ní obrovským úspěchem.

„Tým udělal skvělou reklamu nejen svým školám a firmě, ale rozhodně i celému Jihočeskému kraji,“ dodala Valentová.

Cílem soutěže T-Profi je nejen přilákat děti k technice, ale také podporovat a rozšiřovat spolupráci firem a škol. „Spolupráce byla ve všech směrech vynikající,“ řekl Petr Divíšek, ředitel ZŠ Šindlovy Dvory, kterou v družstvu zastupovali žáci páté třídy Anna Wiererová, Stanislav Kašpar a Kristián Kobrle. Písecké středoškoláky v celku KERN-Liebers CR reprezentovali Jakub Pavelka, Pavel Štěpánek a Kryštof Piorecký pod vedením učitele programování Milana Janouška.

Reklama

Výběr článků

Načítám