Hlavní obsah

V Brně uctili památku obětí 21. srpnů 1968 a 1969

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 21. srpna se v Brně konaly pietní akce u pamětních desek, nainstalovaných v místech, kde byli 21. srpna 1968 a 1969 bezdůvodně zastřeleni celkem 4 nevinní mladí lidé. Vedoucí představitelé města a někteří další občané na těchto místech položili květiny.

Foto: Jiří Smutný

Pietní akt na Moravském náměstí

Článek

21. srpna 1968 byli zastřeleni vojáky sovětské okupační armády učeň Josef Žemlička (16) a elektrikář Viliam Debnár (30). Pamětní desky mají v Jihlavské a Jedovnické ulici.

21. srpna 1969 přišli o život krejčová Danuše Muzikářová (18) a dřevomodelář Stanislav Valehrach (28). Stalo se tak při rozhánění demonstrantů jednotkami Sboru národní bezpečnosti, Lidových milicí a armády. Pamětní desky mají na rohu Moravského náměstí a Rašínovy a na budově kláštera sv. Voršily v Orlí ulici. Jejich vrahové nebyli nikdy vypátráni, natož potrestáni.

Jak uvedl primátor města Brna Petr Vokřál, který přišel na pietní akci na Moravském náměstí, od tragických událostí již sice uplynulo mnoho let, ale připomínat si je stále nutné a potřebné. Zapomenout na tak zásadní okamžiky není možné.

Reklama

Výběr článků

Načítám