Hlavní obsah

V Brně proběhlo mistrovství ČR v kung-fu

• Aktualizováno
Novinky, Jan Rouzek

Brno minulou sobotu přivítalo závodníky z celé České republiky a Slovenska, aby zde poměřili své síly v tradičních i sportovních disciplínách čínského kung-fu. Celkem jedenáct týmů předvádělo své bojové umění ve 33 kategoriích před porotou složenou ze zkušených členů České federace Wu-Shu.

Foto: Jan Rouzek

Simona Pressová, Anna Doleželová a Alžběta Rouzková na stupních vítězů v kategorii Taolu beze zbraně do 17 let

Článek

Pořadatelem byla brněnská Kung-fu akademie Yulong pod vedením Jiřího Hausky. Je zřejmé, že Brno má kvalitní základnu v tomto pro nás poněkud exotickém bojovém sportu, neboť nejúspěšnější závodnicí celého Mistrovství byla Simona Pressová z dalšího brněnského oddílu Kung Fu: Lam Ga Hung Kuen sifu Jiřího Holáně. Po turnaji jsme ji trochu vyzpovídali.

Simono, můžeš nám říct, jak dlouho jsi se připravovala na tuto vrcholnou soutěž?

Ono se nedá ani říci, že bych oddělovala trénink na tuto soutěž od jiných akcí. Před měsícem jsem se vrátila z Mistrovství Evropy a v podstatě jsem okamžitě začala pokračovat v každodenním režimu cvičení.

Takže se dá říct, že  jsi v neustálém zápřahu. Jak vlastně vypadá tvůj denní rozvrh?

Vstávám obyčejně kolem šesté hodiny a jdu si zaběhat. Potom jdu do školy a odpoledne pokračuji na trénink v naší tělocvičně, a pokud jej nemám, tak si stejně třeba zaposiluji, a nebo si jdu opět zaběhat.

Máš vůbec čas si někdy odpočinout? Cvičíš i o víkendu?

Snažím se alespoň jeden den v týdnu relaxovat. Obyčejně v sobotu žádnou fyzickou aktivitu nedělám, aby měly svaly čas se regenerovat. V neděli pak už zase pokračuji v pravidelné přípravě.

Co považuješ za svůj největší úspěch v tomto bojovém sportu?

No asi Mistrovství světa v Číně, na které jsem byla loni na podzim nominovaná.  Už vlastně to, že jsem byla vybraná, mne hodně překvapilo a byl to pro mne obrovský úspěch. A pak, když jsem se stala vicemistryní světa, to už bylo pro mne úplné štěstí.

Čeká tě v blízké době zase nějaká vysoká soutěž, nebo na co se budeš připravovat nyní?

Chtěla bych se především naučit zase nějaké nové formy. Pokud bych byla opět nominovaná na mistrovství světa, ta bych tam jistě chtěla předvést novou sestavu. Jsem ráda, když mám před sebou jakoukoli výzvu a každá nová sestava představuje spoustu práce a ladění, ovšem to je to, co pro mne dělá tento sport tak zajímavý.

Děkuji za rozhovor a přeji ti, ať tě i nadále kung fu baví a budeme držet palce na dalších soutěžích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám