Hlavní obsah

V Brně přísahaly budoucí posily Armády ČR

Novinky, Jiří Smutný

V pátek 27. října se na náměstí Svobody konala vojenská přísaha. „Tak přísahám“ zaznělo z více než 300 úst studentů brněnských fakult Univerzity obrany, 40 studentů fakulty vojenského lékařství v Hradci Králové a přísahali i studenti vojenského oboru fakulty tělesné výchovy Univerzity Karlovy.

Foto: Jiří Smutný

Ministr obrany přehlédl nastoupené čety

Článek

Slavnostního aktu na deštěm zkrápěném náměstí se zúčastnili ministr obrany Martin Stropnický, jeho náměstek Tomáš Kuchta, zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR generálmajor Jaromír Zůna, primátor města Brna Petr Vokřál, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Martin Maleček a další významní představitelé armády a hosté.

„Bez armády se neobejdeme,“ uvedl na začátku svého projevu ministr obrany. S uspokojením konstatoval, že výdaje na armádu se v naší republice rok od roku zvyšují, což u ostatních států v Evropě není až tak běžné. Potvrdil, že o službu v armádě je zájem a že letos, stejně jako vloni, bude armáda rozšířena o 2000 nováčků.

Studentům prvních ročníků vojenských oborů pogratuloval k dobré volbě budoucího povolání a popřál jim, aby svoje životní období věnované armádě mohli považovat za to nejlepší.

Přes nepřízeň počasí se vojenská přísaha uskutečnila za silného zájmu veřejnosti. Za ohrazením se tísnili zejména příbuzní a přátelé studentů a snažili se zachytit slavnostní okamžik svých blízkých mobily a fotoaparáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám