Hlavní obsah

V Brně otevřeli výstavu o návratu lvů

Novinky, Jiří Smutný

Kancelář strategie rozvoje města brněnského magistrátu připravila v Urban centru na Staré radnici, Mečová 5, Brno, výstavu o nejnovějších stavbách v areálu zoo a především o připravované stavbě lvího výběhu.

Foto: Jiří Smutný

Plakát láká na výstavu

Článek

Výstavu zahájil v úterý 21. června náměstek primátora města Brna Martin Ander. Oznámil přítomným, že přichází s dobrou zprávou, neboť 18. zasedání Zastupitelstva města Brna, které se konalo ten den, schválilo přidělení částky 10 miliónů korun na stavbu lvího výběhu.

Po něm promluvil ředitel brněnské zoologické zahrady Martin Hovorka. Konstatoval, že úspěšnou zoologickou zahradu dělají exotická zvířata. Připomněl, že lvi v Brně byli už v roce 1953 a v sedmdesátých a osmdesátých letech se dokonce podařilo odchovat 12 lvíčat. Chov lvů skončil pro nevyhovující výběh a poslední lev byl přemístěn někam do Francie.

K přidělené částce 10 miliónů, která se někomu může zdá vysoká, uvedl, že nový areál pro slony a hrochy v pražské zoo stál 550 miliónů. O takových sumách si v Brně mohou nechat jen zdát. Tím také odpověděl na častou otázku, proč v Brně slony nemají a mít nebudou.

Vzhledem ke schválení příspěvku se stavba může brzy rozjet. Lví výběh bude umístěn v těsném sousedství Africké vesnice, která je na vrcholu Mniší hory. Ředitel doufá, že stavba bude pokračovat ve šlépějích ostatních nových výběhů a voliér, které v posledních letech často získávají cenu Bílý slon za nejlepší stavbu.

Výstava bude otevřena každý pracovní den od 10.00 do 12.00 hodin a od 13.00 do 18.00 hodin, a to až do 31. srpna 2016. Vstup je volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám